ACTUALITATE 10 ianuarie 2016

Patinaj în condiții de risc pe lacul de la Gară

de Sever Ioan Miu | 1169 vizualizări

Sâmbătă seara, mai mulți locuitori din Sfântu Gheorghe se plimbau sau patinau pe lacul de la Gară. Gheața părea să fie solidă, într-o zonă însă prezentând cel puțin o gaură de câțiva centimetri în diametru.

Am mers la fața locului să văd cât de solidă e gheața. Suprafața albă și alunecoasă mi-a susținut cele peste 90 de kilograme de la primul pas. Din loc în loc vedeai oameni stând pe gheață sau patinând, unii însoțiți de copii. Pe unele porțiuni era zăpadă topită, dar gheața rezista. Puțin mai târziu, însă, am descoperit o porțiune unde gheața era mai subțire cu o treime de deget. Întunericul care se așternuse lăsa vederii o spărtură de câțiva centimetri, prin care am simțit apa rece a lacului.

„Au fost mai multe zile cu frig și de aia s-a format gheață groasă, deși afară e cald. Nu se sparge gheața, e solidă. Și nu patinăm pe unde e crăpat”, mi-a declarat un tată, venit pe lac cu soția și cei doi copii. „Lacul are o adâncime de cel mult un metru. Dacă ești adult, nu riști nimic, iar copiii nu sunt lăsați nesupravegheați. Oricum, ne ține gheața și când suntem mai mulți la un loc”, mi-a spus un bărbat, înainte să părăsească lacul. „Și să mai scrieți acolo că dacă sunt copii, nu au greutate”, a adăugat, arătând către un băiat de câțiva anișori de lângă el.

„Unele găuri din gheață sunt copci făcute de pescari, iar altele sunt făcute de primărie, care administrează lacul, ca să poată respira peștii”, mi-a zis un localnic aflat pe lac.

Patinaj lacul de la Gara Sfantu Gheorghe ianuarie 2016 - 4

Potrivit autorităților locale, lacul este închiriat proprietarului Natura Parc, dar primăria se află în proces cu acesta, pentru că acesta nu și-a îndeplinit obligațiile. „În aceste condiții, chiar dacă lacul nu a revenit deocamdată în administrarea noastră, am vorbit cu domnul Hadnagy István (directorul Poliției Locale - n.red) și i-am spus să trimită un echipaj în zona lacului, ca să aibă grijă de cetățeni”, mi-a declarat Czimbalmos-Kozma Csaba, managerul orașului. „Am trimis niște angajaţi să prevină cetățenii asupra riscurilor la care se expun patinând pe lac”, m-a anunțat Hadnagy, dându-mi de înțeles că, până administratorul nu va pune niște anunțuri, poliția locală nu poate face mare lucru. Duminică, deși ploua mărunt, iar gheața căpătase o glazură sfărâmicioasă, pe lac se mai aflau totuşi câțiva amatori de patinaj sau hochei. Nu toată lumea însă și-a asumat riscurile, o mamă declarându-mi că nu sunt condiții pentru patinaj.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.