ACTUALITATE 31 octombrie 2024

Păstrarea tradițiilor prin educație și artă: Ediția a 18-a a festivalului „Mlădițe românești”

de Ștefania Găvăneci | 917 vizualizări

Județul Covasna este gazda festivalului „Mlădițe românești”, un proiect național de studiu al folclorului coregrafic românesc, în perioada 27 octombrie – 3 noiembrie 2024. Este un festival dedicat dansului popular autentic, la care participă dansatori din 14 județe. Atelierele de dans se desfășoară, săptămâna aceasta în două locații, Întorsura Buzăului și Covasna, și au ca scop păstrarea tradițiilor și educația culturală.

Un proiect unic și educațional 

Coordonatoarea proiectului, profesor coregraf Rodica Boieru, descrie festivalul ca un eveniment deosebit și esențial pentru identitatea culturală.

Este clar că trebuie dus mai departe, deoarece ne reprezintă. În sensul educativ adevărat și pentru că este unic în țară, în felul acesta nu ne pierdem identitatea, păstrăm tradițiile în formele lor autentice, nealterate, pentru că vin grupuri din toate zonele țării”, a spus pentru covasnamedia.ro, Rodica Boieru. 

Selecția participanților și rolul educațional 

Participanții provin din 14 județe și au fost selectați riguros, pentru a respecta obiectivele educaționale ale proiectului. 

Participanții vin din 14 județe și au fost atent selectați. Este esențial ca fiecare grup să fie reprezentat de o instituție de învățământ și dansatorii să fie elevi. Scopul principal este ca proiectul să aibă un rol educativ, oferind, practic, educație prin dans. De aceea, și coregrafii trebuie să fie informați și experimentați”, a adăugat coordonatoarea. 

Două componente: Atelierele și spectacolul final 

Festivalul este structurat în două părți. Prima parte este reprezentată de ateliere de dans ce vor avea loc la Întorsura Buzăului și Covasna, iar spectacolul final va avea loc la Casa de Cultura din Întorsura Buzăului, sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 18:00. 

Proiectul are două componente: componenta educativă propriu-zisă, lucrul pe ateliere, unde fiecare grup vine pregătit, împreună cu profesorul, să prezinte un moment coregrafic și să-l predea tuturor participanților. Fiecare predă, la rândul lui.

La final se montează un material coregrafic. Anul trecut am avut un moment de 38 de minute, în care copiii n-au coborât de pe scenă și au dansat din toate zonele țării, tot ce s-a lucrat în perioada practică a proiectului. Ca într-o tabără de dans, să zicem așa. Tot ce s-a lucrat a fost montat coregrafic în deschiderea festivalului, care e a doua componentă, festivalul propriu-zis”, ne-a mai spus Rodica Boieru. 

Sprijinul comunității și extinderea programului 

Anul acesta, proiectul este organizat fără finanțare de la Ministerul Educației, însă este susținut de Primăria din Întorsura Buzăului și de Asociația Culturală GRIT din Covasna, în colaborare cu Consiliul Județean.  

Este un proiect național, fără finanțare de data aceasta de la Ministerul Educației. (...) Pentru că n-am avut finanțare de la Minister, am apelat la primărie, care ne-a susținut financiar, atât anul trecut, cât și anul acesta, și chiar din perioada pandemiei.

În trecut, am făcut festivalul la Vama Buzăului, pentru că aveam susținerea primăriei de acolo, fără condiții. Când Raul Urdă a venit pe funcția de primar la Întorsura Buzăului, ne-a zis să ducem festivalul la noi în zonă, să-l desfășurăm aici și o să ne susțină.

Anul trecut am avut finanțare de la minister și primăria ne-a ajutat cu încă 8.000 de lei. Acum, primăria ne dă 15.000 de lei. 

Ne sprijină și Asociația Culturală GRIT din Covasna. Au depus și ei un proiect la Consiliul Județean”, a adăugat coordonatoarea proiectului.

În plus, durata festivalului a fost extinsă față de edițiile anterioare.

Am extins acum perioada, căci era scurtă, doar 3 zile și jumătate de lucru montat și pus în scenă, cu un volum mare de material coregrafic. Am zis să facem pe mai multe zile și să diversificăm puțin, să fie mai wow decât anul trecut. Astfel, 4 zile lucrăm aici și 3 zile la Covasna.

Este muncă intensă, dar am vrut să îmbinăm utilul cu plăcutul și să le oferim și altceva participanților, dacă se poate. Cu sprijinul Consiliului Județean și al Asociației GRIT, am reușit să diversificăm programul și să extindem proiectul, chiar și așa, cu bani puțini”, ne-a mai spus Rodica Boieru.

Despre ediția de anul trecut, organizatoarea ne-a spus că s-a muncit foarte mult în cadrul atelierelor, iar copiii au fost foarte implicați: „Anul trecut au fost în jur de 70 de copii, toți au lucrat în prima parte a proiectului, la ateliere. S-a muncit pe brânci, au curs sudorile pe toți. Și deși a fost muncă asiduă, de ocnaș, să zicem, copiii erau maxim implicați și interesați. Adică nu s-au plâns de dificultate; din contră, le dădeam pauze și nici în pauze nu scăpăm de ei, că tot veneau să întrebe, „dar aici cum e? Aici cum se face?” Era un volum foarte mare de informații, zone diferite, stiluri diferite.

Și așa se desfășoară în fiecare an. Îți dorești mereu să-ți depășești limitele, să faci ceva mai bun, un fel de record personal, adică să-l faci mai bun decât în anii trecuți. Și ne-a reușit până acum”.

Spectacolul final și moștenirea culturală 

Punctul culminant al festivalului va fi spectacolul final, găzduit de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, sâmbătă, 2 noiembrie, la ora 18:00, unde, după cum spune coordonatoarea, „se va valorifica scenic tot materialul coregrafic montat în cele 6 zile și jumătate de lucru. Cu toți participanții din cele 14 județe, va fi un maraton”. După momentul de deschidere, fiecare formație își va prezenta dansul specific zonei de proveniență.

Proiectul își propune și să creeze o „bibliotecă de folclor coregrafic”, și se vor arhiva lucrările în format video și text, pentru a lăsa moștenire generațiilor viitoare: „Deja am început, nu e finalizat, dar va fi, un material coregrafic vast, pe care să-l lăsăm moștenire generațiilor următoare”.

La ediția a 17-a au participat dansatori și coregrafi din 10 județe, iar pe scenă au fost aduse jocuri populare din zona Rupea (Brașov), Buzău, Călărași, zona Moldovei, din zona Ineu, sudul Argeșului, Mehedinți, Țara Făgărașului și nu numai.

Proiectul Național de Studiu al Folclorului Coregrafic Românesc „Mlădițe românești” este organizat de Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Primăria Orașului Întorsura Buzăului, Asociația Culturală GRIT din Covasna și Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.