ACTUALITATE 27 ianuarie 2016

Pârtia de schi din Întorsura Buzăului rămâne închisă

de Iulia Drăghici - Taraș | 3023 vizualizări

Pârtia de schi situată pe Dealul Taberei din Întorsura Buzăului nu se va deschide în acest sezon. Motivul este determinat de problemele administrative din cadrul Asociaţiei „Ciucaş”, organizaţia locală sub iniţiativa căreia s-a deschis pârtia.

Pârtia de schi de pe Dealul Taberei a fost inaugurată în anul 2010. De atunci şi până în această iarnă, aceasta a funcţionat în condiţii optime, având chiar şi instalaţie de teleschi şi nocturnă.

Neînţelegerile dintre membrii Asociaţiei „Ciucaş” au dus la închiderea pârtiei de schi

„Acolo erau nişte fonduri private. În momentul în care vom găsi fonduri şi înţelegere şi din partea autorităţilor locale, probabil că îi vom da drumul. Pârtia de schi este o mare responsabilitate. Dacă nu este totul în regulă, nimeni nu îşi permite să pună viaţa oamenilor în pericol. Deocamdată noi, membrii asociaţiei, ne-am contrat în justiţie. Dacă anul viitor vom găsi resurse, o vom deschide”, ne-a declarat preşedinta Asociaţiei „Ciucaş”, Aurora Pandrea, care a confirmat faptul că pârtia de schi va rămâne închisă pentru o perioadă nedeterminată.

„Am fost vreo 7 persoane care am pus bani să se facă această pârtie. Am fost siguri că facem parte din acea asociaţie, până anul trecut, când preşedinta ne-a spus că nu este aşa. Banii şi munca pe care le-am depus acolo au fost în zadar. În momentul de faţă sunt pe rol vreo două procese. Aceasta este situaţia pârtiei, din păcate”, ne-a spus şi fostul administrator al pârtiei, Cosmin Radu.

De cealaltă parte, preşedinta Asociaţiei „Ciucaş” spune că probleme au început încă din anul 2013. „Când s-a ajuns în momentul zero, adică momentul când s-au plătit toate datoriile, atunci au început şi problemele”, spune Aurora Pandrea. Aceasta a mai precizat că „noţiunea de „asociaţie” este prost înţeleasă în România. Întotdeauna unde au fost ONG-uri şi asociaţii, vorba vine „non-profit”, s-au învârtit nişte bani. Şi toată lumea aşa a înţeles că funcţionează lucrurile acestea”.

Aurora Pandrea a declarat şi faptul că sprijinul pe care Asociaţia l-a primit din partea autorităţilor este insuficient. „Autorităţile locale nu se implică. Singurii bani pe care i-am primit de la ele au fost pe un proiect cultural-sportiv, bani care au venit de la judeţ, a spus aceasta.

Partie de schi Intorsura Buzaului ianuarie 2016 - 1Soluţiile oferite de autorităţilor locale

„Primăria a pus la dispoziţia Asociaţiei trei hectare de teren pentru a-şi dezvolta proiectul. Chiar dacă Primăria a mai contribuit şi cu ceva bani, proiectul pârtiei şi cea mai mare parte din investiţie sunt ale asociaţiei respective. Până nu se rezolvă problemele din cadrul asociaţiei, noi nu putem să facem nimic. Este dreptul lor să o administreze, dar au şi obligaţia să facă acest lucru”, a spus primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Acesta a mai punctat că în prezent Asociaţia „Ciucaş” are două soluţii: „ori găseşte capacitatea să ducă mai departe proiectul, ori retragem terenul şi achiziţionăm noi investiţia”.

Leca Băncilă a declarat că autorităţile sunt dispuse să facă achiziţia, dar nu pentru profit, ci pentru că „va genera mulţumire publică. Copiii trebuie învăţaţi să iasă la aer, să alerge, să facă sport”.

Planurile rămân doar visuri

Când s-a înfiinţat pârtia de schi, reprezentanţii Asociaţiei „Ciucaş” au declarat că planurile lor aveau să fie mult mai îndrăzneţe. La vremea respectivă exista şi un proiect intitulat „Aventură în inima ţării”. Acesta prevedea construirea unui complex turistic şi educaţional pe o suprafaţă de aproape 10 hectare, care să cuprindă o pistă de bob, un patinoar, o piscină în aer liber, un traseu pentru motociclete şi sporturi extreme, un poligon de trageri, un amfiteatru pentru spectacole şi concerte, precum şi un hotel şi spaţii de campare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.