ACTUALITATE 13 decembrie 2016

Parteneriatul Liceului „Mircea Eliade” cu cinci şcoli din Europa generează primele rezultate

de Iulia Drăghici - Taraș | 1301 vizualizări

În ianuarie, o echipă a liceului teoretic întorsurean merge în Polonia, după ce în noiembrie o alta s-a întors din Turcia, în cadrul activităţilor din proiectul Erasmus+, „BESTeachers, BESTudents”

În perioada 9-13 ianuarie 2017, trei elevi şi trei profesori ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” (LTME) din Întorsura Buzăului vor merge la Katowice, în Polonia, la prima întâlnire a elevilor și profesorilor care fac parte din proiectului Erasmus+, „BESTeachers, BESTudents”, finanțat de Comisia Europeană. Pe lângă echipa întorsurenilor, la activitățile coordonate de școala din Katowice vor participa și reprezentați ai unor școli din Turcia, Bulgaria, Slovacia și Spania.

Andreea Alexandra Anghel din clasa a X-a A, Emilia Maria Găitan și Ioana Hermenean, ambele din clasa a XI-a A vor fi însoțite în Polonia de profesorii Călin Constantin Murea şi Doina Pătrunjel – coordonatorul proiectului.

„Elevii vor locui în familii-gazdă, vor merge la școală, vor pregăti activități împreună cu elevii din țările partenere și vor participa la o vizită culturală. Toate cheltuielile de călătorie și de subzistență sunt asigurate prin programul Erasmus+ al UE. (...) Scopul activităților organizate în Polonia este intercunoașterea, schimbul cultural între elevii din cele șase țări, alcătuirea unui set de activități atractive, care să fie multiplicate la nivelul fiecărei școli pentru a crește interesul elevilor pentru educație”, spune coordonatorul local al proiectului, Doina Pătrunjel.

Programul „BESTeachers, BESTudents”, finanţat nerambursabil cu aproape 23.000 de euro, se derulează pe parcursul a 24 de luni, începând din septembrie 2016 până în august 2018. Şcolile partenere Liceului „Mircea Eliade” sunt „Gazi Sosyal Bilimler Lisesi” din Isparta, Turcia (țara coordonatoare), „Gimnazia Hristo Botev” din Popovo, Bulgaria, „Stredna odborna skola polnohospodarstva a sluzieb na vidieku” din Kosice, Slovacia, „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych nr 3 w Katowice” din Polonia şi „Centre Educatiu Balaguer, L’Hospitalet” din Spania.

Obiectivul principal al proiectului este creșterea nivelului de pregătire al profesorilor din toate ariile curriculare cu scopul de a îmbunătăți calitatea educației și de a o adapta la realitățile fiecărei clase de elevi. Prin acest proiect, profesorii din țările partenere vor realiza modele de predare a fiecărei discipline și modele de management eficient al clasei de elevi, urmărind creșterea interesului elevilor pentru educație și scăderea ratei abandonului școlar.

În acest context, prima activitate a proiectului s-a derulat în țara coordonatoare, Turcia.

Activitățile și concluziile de la întâlnirea din Turcia

Trei profesori de la LTME, respectiv Maria Badiu, în calitate de director LTME, Andreea Nicoleta Filofi – profesoară de limba engleză, și Doina Pătrunjel, coordonatorul proiectului Erasmus+, au participat în perioada 20-26 noiembrie a.c. la prima întâlnire transnaţională, care a avut loc în Turcia.

Printre activităţile derulate aici de cadrele didactice întorsurene, alături de celelalte reprezentante în proiect, se numără: analiza situației absenteismului și abandonului școlar prezentată de directorii școlilor partenere; schimb de bune practici între profesorii de limbi străine (engleză) despre metodele de predare-evaluare; planificarea activităților de implementare la întâlnirea coordonatorilor de proiect; concursul de logo al proiectului și alegerea logo-ului oficial al proiectului BESTeachers, BESTudents; întâlnirea participanților cu reprezentantul local al Ministerului Educației din Turcia; tur cultural organizat de gazdele noastre în Antalya: Muzeul de istorie al orașului, plimbarea cu vaporul pe Marea Mediterană, vizitarea Parcului natural al cascadelor, DudenWaterfall, turul orașului vechi, sesiune foto pe plaja Konyaalti.

Tot în cadrul activităţilor din Turcia, directoarea Maria Badiu a prezentat celorlalţi profesori date despre Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, despre Întorsura Buzăului, dar și date despre România din punct de vedere turistic.

Mai mult, profesoara Andreea-Nicoleta Filofi a prezentat celorlalţi profesori rezultatele sondajului aplicat elevilor LTME despre cauzele absenteismului și ale abandonului școlar și a propus soluții de îmbunătățire a acestei situații, apoi a realizat o activitate de învățare cu elevii din Turcia.

Concluziile din Turcia

Astfel, în urma acestor activităţi, întâlnirea profesorilor din cele şase ţări europene a generat o serie de concluzii. Printre acestea se numără şi faptul că nivelul abandonului școlar în Turcia este de aproape 60%, spre deosebire de celelalte țări partenere în care nivelul este foarte scăzut (LTME 1%), deci scopul proiectului este foarte bine motivat. Profesorii au mai aflat că elevii din Turcia încep liceul cu un an pregătitor, în care studiază limba engleză 20 de ore săptămânal, că elevii și profesorii din Turcia folosesc intensiv tehnologia la școală, toate clasele fiind dotate cu table interactive, că elevii petrec 8 ore pe zi la școală, dar şi că părinții ajută financiar școala, atunci când e nevoie.

Activităţi curente la nivelul liceului întorsurean

În paralel cu pregătirea pentru vizita din ianuarie în Polonia, elevii şi profesorii de la „Mircea Eliade” desfăşoară alte activităţi în cadrul proiectului „BESTeachers, BESTudents”.

„După întâlnirea din Turcia, echipa de selecție a elevilor din echipa de proiect a anunțat rezultatele; astfel, 15 elevi vor face parte din echipa de proiect și vor realiza activitățile de implementare propuse prin planul operațional al proiectului. Mai mult, a fost lansat încă un sondaj de opinie prin care vrem să aflăm de la elevii noștri care sunt disciplinele, profesorii și activitățile lor preferate. Rezultatele sondajului vor fi prezentate la întâlnirea elevilor din Polonia, în ianuarie 2017”, ne mai spune Doina Pătrunjel.

Potrivit acesteia, rezultatele proiectului vor fi promovate şi diseminate în prezenţa mai multor invitaţi. „Suntem în curs de amenajare a Colțului Erasmus+, care va fi, de fapt, Sala Erasmus+, un spațiu generos, care va găzdui expoziții, prezentări, ateliere de lucru pentru elevi și profesori și altele. La activitățile de promovare și diseminare a rezultatelor proiectului vom invita elevi și profesori din alte școli, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Covasna, reprezentanți ai autorităților locale, părinți”, ne-a explicat coordonatorului local al programului Erasmus +.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.