ACTUALITATE 23 octombrie 2013

Parcurile de joacă – zone de risc pentru copii [FOTO]

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1401 vizualizări

Multe dintre parcurile din Sfântu Gheorghe sunt murdare, stăpânite de câini comunitari ori pur și simplu prost amplasate

În urmă cu câțiva ani, Primăria Sfântu Gheorghe a demarat un program de reamenajare a locurilor de joacă din oraș. S-a dorit înlocuirea elementelor de joacă din metal, vechi, roase de rugină și periculoase cu unele noi, agreate de normele europene. Zeci de parcuri de copii din cartiere au fost reamenajate, iar imaginea de ansamblu a fost îmbunătățită, lucrându-se doar cu lemn, plastic și elemente gumate. Iar încântarea copiilor a fost pe măsură. Toate bune și frumoase, însă la scurt timp după aceea au intervenit problemele: pe de-o parte părinții care susțin că chiar și așa, din lemn fiind realizate, unele elemente rămân periculoase în principal din cauza înălțimilor la care sunt amplasate – în special toboganele și punțile, iar pe de altă parte, lipsa de igienă a acestor parcuri. Constructorul a amplasat, ce-i drept, peste tot coșuri de gunoi, însă mentalitatea balcanică continuă să ne urmărească. Așa se face că mulți dintre părinții care vin cu copii în parcuri aruncă chiștoacele de țigări direct în nisipul de joacă, adolescenții aruncă la rândul lor ambalaje de dulciuri și doze de bere sau suc, în vreme ce câinii vagabonzi și-au făcut culcușuri în jurul parcurilor, unde-și fac nevoile, uneori chiar pe elementele de joacă ale copiilor. În plus, unele dintre locurile de joacă par să fi fost amenajate la nimereală, fără vreo logică elementară, din moment ce se află în imediata apropiere a tomberoanelor, permanent răscolite de cei care caută acolo mâncare ori diverse obiecte.

Tomberon și tobogan, la un loc

În parcul din spatele magazinului Bertis din Simeria am găsit pungi aruncate pe jos chiar lângă leagăne. Aici lângă parc sunt mai multe tomberoane, și cu toate că între acestea și parc există un gard de sârmă, acesta nu protejează copiii nici de gunoi, nici de miros. Lângă leagăn am găsit pungi aruncate, iar mamele spun că preferă să nu vină aici cu cei mici. „Miroase urât, iar pentru că e containerul de gunoi aici, vin și câinii. De multe ori am decis să merg în alt parc cu copilul pentru că mi-e frică să nu fie atacat. Cred că ar trebui găsită o soluție ca parcul de joacă și locul pentru gunoi să nu fie în același loc” – ne-a declarat mama unui băiețel de 4 ani.

Unii sunt deranjați de gălăgia din parcuri

Locatarii unor blocuri din jurul unui alt parc de joacă spun că locul de joacă este și punct de întâlnire al tinerilor și nu le convine că aceștia fac gălăgie și deranjează vecinii.

„Problema e că parcul e folosit și de copii mai mari, care vin aici să își facă de cap, de multe ori fac gălăgie noaptea. Cu cei mici nu am nimic, ei vin în general cu părinții care îi supraveghează. Dar ăștia mai mari, de liceu nu îmi plac. Mai strigăm la ei, dar nu vor să înțeleagă că nu e bine ce fac. Am fost și împotriva amplasării unei mese de ping-pong pentru că știam că vor veni cei mari și ei se vor juca și vor face deranj acolo. Într-o zi am găsit și sticle de băutură acolo” – spune o bătrână care locuiește în zonă.

Elementele de joacă, periculoase pentru copii

Chiar dacă elementele de joacă sunt noi și din lemn, unii părinți le văd periculoase: sunt la o înălțime prea mare pentru orice copil sub cinci ani și nici nu au elemente de protecție care să îi ferească pe cei mici de căderi.

Sigur, probabil că au gândit aceste tobogane și punți pentru copii mai măricei, dar și pentru aceia poate fi periculos să cadă de la aproape doi metri. Și zică ce or vrea, dar nu e normal să pui niște elemente de joacă doar pentru unii, așteptându-te ca cei mai mici să nu fie curioși, să nu se cațere, să nu exploreze”, ne-a spus Ioana, mama unui băiețel de trei ani.

Nici cu locul de joacă modern amenajat în Parcul Central situația nu e cu mult diferită – un element destul de periculos îi sperie pe părinții copiilor mai mici. Și chiar dacă aici gunoaiele nu sunt prea vizibile, ele tot există: zeci de chiștoace de țigară în pietrișul și groapa de nisip destinată copiilor, plus alte zeci de mucuri de țigară îndesate în șipcile băncilor amenajate în partea din spate a locului de joacă.

„Nu e normal ca un părinte sau bunic care vine aici cu copilul să îndese mucurile de țigară între șipcile băncilor ori să le arunce la întâmplare, în nisip. Mai ales că sunt coșuri de gunoi. Pentru că cei mici, de un an-doi, găsesc aceste mucuri și, neștiind ce sunt, pun mâna pe le, ba chiar le bagă în gură. Cred că e o chestiune de bun-simț ca fumător fiind, să nu-i deranjezi pe alții cu resturile tale, căci nici eu nu arunc în nisip cojile de ouă din care fac omleta acasă”, ne-a spus Maria, mama unei fetițe de aproape doi ani și a unui băiețel de cinci.

Tega recunoaște că nu prea are cine curăța parcurile

Viceprimarul Sztakics Éva a declarat că elementele din parcurile de joacă sunt conforme normelor de siguranță, fiind autorizate ISCIR. Parcurile de joacă sunt controlate și verificate periodic de către o echipă specializată. Pe de altă parte, părinții sunt responsabili de siguranța copiilor lor, iar dacă cei mici se cațără pe elementele destinate copiilor mai mari, atunci părinții trebuie să fie vigilenți”, a declarat Sztakics Éva.

În legătură cu curățenia din parcurile de joacă, directorul societății de salubritate Tega SA, Tóth Birtan Csaba, a declarat că aceste locuri fiind pe domeniul public, este normal să intre în raza societății. Cu toate acestea, de cele aproape 30 de locuri de joacă modernizate în ultimii ani se ocupă o singură persoană.

„Respectiva persoană ar trebui să curețe prin rotație aceste parcuri, însă este posibil să fi intervenit anumite nereguli de care ne vom interesa”, a declarat Tóth, menționând că, pe de altă parte, sunt și părculețe de joacă de care se ocupă locatarii blocurilor din jur, în mod benevol.

După sesizările noastre, șeful societății de salubritate a explicat că programul de curățare a parcurilor va fi întețit în perioada următoare, astfel încât să nu mai găsim tot felul de gunoaie acolo unde se joacă cei mici.

În ceea ce privește câinii comunitari care iau cu asalt parcurile de joacă, directorul Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, a declarat că vor începe, la rândul lor, să verifice situația, pentru a ridica respectivii câini și a-i duce la Adăpostul de la Câmpu Frumos.

Una peste alta însă, cert este că autoritățile – fie că e vorba despre Primărie sau alte instituții responsabile, nu prea au idee despre ceea ce se întâmplă în aceste parcuri care au fost amenajate, până la urmă, în dorința de a oferi copiilor spații agreabile de joacă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.