ACTUALITATE 19 ianuarie 2016

Parcul Central din Sfântu Gheorghe a scăpat de ciori

de Sever Ioan Miu | 748 vizualizări

Președintele Asociației Rara Avis, Kelemen László, care se ocupă şi de alungarea ciorilor din Sfântu Gheorghe, spune că de la 30.000 de ciori, câte au fost acum trei ani în oraș, au rămas doar 5.000, iar croncănitoarele din Parcul Elisabeta, dar și din curtea Spitalului Judeţean au fost alungate toate la finele lui 2015. Problema ciorilor, care migrează din Ucraina în Româna în timpul iernii, este una ce dă de furcă mai multor orașe din România. Municipiul Sfântu Gheorghe, unde Asociația Rara Avis a colaborat cu primăria, este un exemplu de succes în privința alungării ciorilor, a mai spus Kelemen.

Ciorile venite din alte țări sunt prea multe, fac mizerie cu excrementele lor, care afectează copacul, și sunt zgomotoase. Voluntarii Rara Avis folosesc niște lanterne puternice, atât dimineața, înainte să se facă lumină, cât și după înserare. Fie zi de lucru, fie sărbătoare, fie vară sau minus 20 de grade, voluntarii asociației sunt pe teren, întrucât, spune Kelemen, „ciorile nu au zi liberă”.

El a adăugat că aceste păsări au fost gonite dinspre gară și centru spre Simeria, de unde oamenii asociației vor să le alunge spre Brașov. De anul trecut, de când a lucrat în Simeria, asociația s-a lovit de neînţelegerea mai multor locuitori ai orașului, care au râs de voluntarii Rara Avis sau le-au spus să plece. Kelemen face un apel la cetățeni să permită lucrul voluntarilor care alungă păsările în folosul cetățenilor. În prezent, cei opt oameni de la Rara Avis desfășoară munca în regim de voluntariat, așteptând reînnoirea contractului cu primăria.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.