Pârâul Caşin intră în regularizare și amenajare
Vor fi executate lucrări în valoare de 17 milioane de lei
Consiliul Județean (CJ) Covasna a semnat contractual de execuție a lucrărilor de regularizare a pârâului Cașin, care în anii trecuți a inundat mai multe gospodării odată cu căderile abundente de precipitații.
Administratorul public al județului, Kovács Ödön, a declarat că licitația pentru lucrări a fost câștigată de un consorţiu format din trei firme, iar lucrările se vor derula de-a lungul pârâului Caşin pe secţiunea de la Valea Seacă până la confluenţa cu Râul Negru. Lucrările de amenajare vizează inclusiv localităţile Sânzieni şi Ruseni.
„Pentru aceste lucrări, în studiul de fezabilitate a fost prevăzută suma de 17 milioane de lei. Consorţiul care execută atât proiectarea cât şi execuţia va elabora planurile în termen de o lună, după care se va trece la pregătirea şi derularea propriu-zisă a lucrărilor. Obiectivul primordial este amenajarea cursului pârâului pe teritoriul localităţilor, dar în acelaşi timp avem speranţa că prin aceste lucrări vor fi mai bine protejate și terenurile arabile”, a declarat Kovács Ödön.
Potrivit acestuia, proiectul de regularizare și amenajare va fi finanțat prin fonduri de la Uniunea Europeană, așa că cel mai probabil nu vor exista probleme de acoperire a cheltuielilor.
„Consider că la nivelul judeţului aceasta este una dintre cele mai urgente lucrări (…). În judeţ se desfăşoară încă o lucrare similară – amenajarea pârâului Baraolt, pe sectorul de la Biborţeni până la confluenţa cu râul Olt şi care vizează în special oraşul Baraolt şi satul Căpeni” – a mai spus Kovács Ödön.
După inundațiile mari din 2010, au fost finalizate lucrări de regularizare și amenajare pe pârâurile Pava, Covasna, Debren și pe Râul Negru. De la inundațiile din vara lui 2010 și până acum au mai fost executate lucrări de intervenții urgente pe pârâurile Belin, Saciova, Cormos, Brețcu, Lisnău și Turia. Lucrările s-au efectuat pe tronsoanele afectate de viiturile de acum trei ani, fiind incluse în lista lucrărilor de intervenții necesar a fi executate în regim de urgență.
În judeţul Covasna lungimea totală a albiilor pârâurilor şi râurilor este de 1.391 km, iar lungimea digurilor se ridică la 300 km, acestea fiind întreţinute de SGA Covasna. Inundațiile din luna iulie 2010 au creat pagube imense în județul Covasna, iar bilanțul acestora cuprinde 43 de persoane evacuate și 70 de localităţi afectate de ploile necontenite. În cele 70 de localităţi au fost afectate de ape 2.809 gospodării şi 252 de locuinţe. În urma unei evaluări realizate de Prefectura Covasna, totalul pagubelor provocate de inundaţii în mediul rural s-a ridicat la 71.696.000 lei.