ACTUALITATE 11 iunie 2009

Pandemie de gripă porcină A(H1N1)

de Covasna Media | 592 vizualizări
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care şi-a reunit ieri comitetul de experţi pentru a analiza situaţia noii gripe, a ridicat nivelul de alertă pandemică la 6. Ministerul român al Sănătăţii a primit mesajul de stare de pandemie. Nivelul 6 de alertă se activează atunci când sunt atinse două regiuni distincte în lume, cu focare autonome. Anunţarea pandemiei nu înseamnă însă că va creşte rapid numărul de cazuri

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care şi-a reunit ieri comitetul de experţi pentru a analiza situaţia noii gripe, a ridicat nivelul de alertă pandemică la 6. Ministerul român al Sănătăţii a primit mesajul de stare de pandemie.

Nivelul 6 de alertă se activează atunci când sunt atinse două regiuni distincte în lume, cu focare autonome. Anunţarea pandemiei nu înseamnă însă că va creşte rapid numărul de cazuri sau că virusul devine mai virulent - precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Victor Olsavsky, reprezentatul OMS în România, a subliniat că nu a crescut nivelul de contaminare şi doar s-a dovedit că există o transmitere susţinută.

„Nu este vorba de severitatea bolii. Vorbim de o afectare blândă sau majorată (...) Virusul nu este mortal, nu s-au mai întâmplat decese de la început, iar acele cazuri sufereau de ceva de mai înainte (...) Anunţul îi priveşte doar pe specialişti“, a declarat Victor Olsavsky.

27.700 de cazuri, din care 11 în România

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat până acum peste 27.700 de cazuri de gripă nouă în 74 de ţări şi şi 141 de decese.

România apare şi ea în evidenţele instituţiei, cu 11 cazuri confirmate. Mexicul are până acum 106 de morţi şi 5.717 bolnavi, iar americanii 27 morţi şi 13.217 de cazuri confirmate.

În Canada, autorităţile au anunţat până acum 4 decese şi peste 2.400 de îmbolnăviri. În Europa, Marea Britanie este ţara cea mai afectată, cu 666 de oameni diagnosticaţi cu gripă nouă. Spania are 331 de cazuri confirmate, Italia 50, iar Germania 78. Bulgaria are până acum doar două cazuri, la fel ca Cehia. Grecia a raportat 5 cazuri, iar Turcia 10. Rusia a anunţat 3 cazuri, însă a informat că doi dintre bolnavi sau vindecat deja.

În Australia, sunt însă peste 1.200 de bolnavi de gripă. În Asia, Japonia este ţara cea mai afectată, cu 485 de cazuri confirmate, în timp ce autorităţile chineze au semnalat 142 de cazuri.

Cum ne apărăm de gripa porcină: Măsuri pentru prevenirea contaminării cu virusul AH1N1

Gripa porcină a ajuns şi în România, iar OMS a ridicat nivelul de alertă la 6, nivelul maxim, ceea ce înseamnă că omenirea se confruntă cu o pandemie. Autorităţile sunt în alertă şi recomandă oamenilor să ia măsurile necesare de precauţie pentru a nu fi contaminaţi cu virusul AH1N1. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice există deja o serie de recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noua tulpină gripală. Gripa se transmite de la om la om la om, atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene.

Ce trebuie să faceţi pentru a preveni contaminarea cu gripa porcină:

- Acoperiţi-vă nasul şi gura cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Nu împrumutaţi batistele personale.

- Nu duceţi mâna la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;

- Evitaţi pe cât posibil aglomeraţiile;

- Evitaţi contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);

- Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei trebuie izolate de restul familiei.

Acestea trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Dacă aveţi febră şi semne de infecţie respiratorie (tuse, dureri de cap, greutate la respiraţie, dureri musculare),prezentaţi-vă de urgenţă la medicul de familie, iar în lipsa acestuia la un spital de boli infecţioase.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.