ACTUALITATE 28 martie 2016

„Până nu vezi o eclipsă, ai trăit degeaba”

de Iulia Drăghici - Taraș | 921 vizualizări

Ediţia a 6-a APChat ne-a dus la „vânătoare de eclipse”

Cătălin Beldea, singurul „vânător de eclipse” din România, astronomul, fotograful şi editorul rubricii de Astronomie din revista „Știință și Tehnică”, a ţinut publicul prezent la a 6-a ediţia APChat „hipnotizat” prin intermediul povestirilor sale. Evenimentul, care a durat circa două ore s-a desfăşurat în sala „Arta” a Teatrului „Andrei Mureşanu”. Seara s-a încheiat în curtea teatrului, unde majoritatea celor prezenţi a urmărit planeta Jupiter cu ajutorul telescopului adus chiar de invitatul conferinţei.

„Mi-a plăcut. Eu nu am mai fost niciodată în Sfântu Gheorghe, mi-a plăcut căldura publicului şi mi-a făcut plăcere să văd foarte mulţi tineri care au venit interesaţi de evenimentele astronomice. Sper să se reintroducă astronomia în şcoală. Dacă atâţia copii reuşesc să vină şi să stea două ore de vorbă despre un fenomen rar de eclipsă şi să mai stea şi la telescop, acesta este un lucru formidabil. Încercăm să aducem astronomia în şcoală, să propunem Ministerului Educaţiei aşa ceva”, ne-a declarat invitatul ediţiei cu numărul 6, Cătălin Beldea, care a adăugat: „Eu am o vorbă: până nu vezi o eclipsă, ai trăit degeaba. Îi sfătuiesc pe oameni să se ducă şi să vadă o eclipsă totală de soare, să se intereseze pentru că vor veni şi pe lângă România, vor fi prin Egipt sau Spania, peste circa 10 ani. Merită să îşi pună bani deoparte şi să meargă să vadă o eclipsă”.

„Seara de vineri a adus un plus de satisfacție întregii echipe de organizare a seriei de evenimente APChat. Prezența atâtor tineri în sală este un semn că tânăra generație se mișcă într-o direcție pozitivă, contrar celor ce se spun despre ea. A fost o seară în care am aflat lucruri foarte interesante despre eclipsele solare, dar și despre culturi și civilizații din întreaga lume. Cătălin Beldea este nu doar un exemplu de om care își urmează visul, ci și o enciclopedie ambulantă de care cu greu te poți desprinde. Evenimentul, care în mod normal durează o oră, a ținut aproape 2 ore și ar mai fi putut continua fără ca nimeni să dea semne de plictiseală. Faptul că după cele două ore tinerii au rămas să observe planeta Jupiter prin telescop, în ciuda frigului care se lăsase, arată că am reuşit din nou să stârnim interesul publicului nostru, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a declarat Mirela Cara, coordonatorul evenimentului.

Şi cei prezenţi în public, aflaţi poate pentru prima dată la o conferinţă APChat, s-au declarat plăcut impresionaţi de povestea spusă de Cătălin Beldea.„Mi s-a părut interesant. Poate sunt multe lucruri pe care nu le cunoaştem din viaţa de zi cu zi. Mi-a plăcut foarte mult şi stilul de prezentare, foarte original. Eu cred că şi copii au fost încântaţi”, ne-a spus şi una dintre coordonatoarele colectivului de elevi venit de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului, profesoara Ioana Băilă.

„A fost experienţă inedită, şi pentru mine personal, dar şi pentru copii. Nu am mai avut ocazia să participăm la un asemenea eveniment. Mi-a plăcut, în primul rând, răbdarea cu care ne-a prezentat tot şi parcă am făcut o călătorie imaginară de-a lungul şi de-a latul Pământului. Am putut să trăim prin fiecare eclipsă pe care a vizualizat-o domnul Beldea. A fost o atmosferă caldă şi plăcută în care toţi am fost hipnotizaţi”, ne-a precizat o altă coordonatoare a elevilor întorsureni, profesoara Oana Comăniţă.

„Mi-a captat atenţia fără să îmi dau seama. Pozele din Pacific mi-au plăcut cel mai mult. Fără îndoială merită să venim la astfel de evenimente”, a spus şi eleva liceului „Nicoale Bălcescu”, Magda Popica.

APChat Catalin Beldea (3) (Copy)

Asociaţia pentru Comunitate

Ediţiile anterioare APChat, organizate de Asociaţia pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe, au adus în faţa publicului covăsnean personalităţi remarcabile precum Eduard Novak, Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov, Aurora Liiceanu sau Ion Besoiu. Potrivit organizatorilor, accesul gratuit la întâlnirile cu figuri din lumea culturală, artistică, științifică sau sportivă este posibil datorită companiei Autoliv – cel mai important angajator din județ, care este sponsorul seriei de evenimente APChat.

În agenda Asociaţiei pentru Comunitate sunt programate încă două evenimente care vor avea loc în luna aprilie: teatrul creştin „Urma paşilor Tăi”, sub regia Elizei Bercu-Bodeanu din 14 aprilie şi „Legătura dintre natură şi vieţile noastre”, ediţia APChat cu numărul 7, conferinţă coordonată de Magor Csibi, directorul WWF România, care va avea loc în 15 aprilie.

Teme articol: APChat beldea eclipsa
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.