ACTUALITATE 8 ianuarie 2017

Pâinea de casă cu cartofi, în topul produselor tradiționale atestate

de Agerpres | 1826 vizualizări

Un număr de 24 de produse tradiționale au fost atestate în ultimii trei ani în județul Covasna, printre acestea numărându-se mai multe feluri de pâine de casă, produse lactate, siropuri și dulceață.

Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Covasna, anul trecut au fost certificate doar trei produse tradiționale, respectiv două feluri de pâine de casă cu cartofi și un unt de casă.

„Anul trecut am avut trei produse tradiționale atestate, două pentru pâine de casă cu cartofi preparate în comunele Poian și Bodoc și un unt tradițional din Ozunca Băi, comuna Bățani. În anul 2015 am avut opt atestate, din care unul era pentru colacul secuiesc și șapte pentru pâine de casă cu cartofi. În anul 2014 am avut 13 atestate pentru colac secuiesc, cașcaval și produse lactate în comuna Ghidfalău, dar și pentru siropuri și dulceață”, a precizat Bene Erzsébet, reprezentanta Direcției Agricole Covasna.

Pentru a putea fi atestate și incluse în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT), acestea trebuie să fie fabricate din materii prime locale, să aibă la bază o rețetă tradițională specifică locului de prelucrare, să nu fie obținute în mod industrial și să dovedească un mod de lucru tradițional.

La finele anului 2013, România era una dintre țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de produse atestate la nivel național, însă după modificarea și înăsprirea regulilor de atestare, numărul produselor tradiționale românești s-a redus de la circa 4.500 la 556, potrivit informațiilor postate pe site-ul Ministerului Agriculturii.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.