ACTUALITATE 13 noiembrie 2020

Pacienții COVID de la SJU au nevoie, în medie, de 800 de litri de oxigen pe zi

de Iulia Drăghici - Taraș | 1153 vizualizări

Înainte de pandemie, consumul ajungea la 250 de litri pe zi; acum rezervoarele sunt alimentate din două în două zile 

Foarte mulți dintre pacienții de pe secția de Boli Infecțioase COVID de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna sunt în stare medie și gravă și au nevoie de suplimentare a oxigenului. Un calcul arată că dacă înainte de pandemie, consumul de oxigen era de 250 de litri pe zi, în luna octombrie 2020, acesta a ajuns la 800 de litri pe zi. Aprovizionarea se derulează fără probleme deocamdată, însă acest lucru ar putea fi influențat de evoluția epidemiei la nivel național și de capacitatea furnizorilor. 

Spitalul are pus la punct un sistem cu 55 de paturi dotate cu instalația necesară furnizării de oxigen pentru pacienții COVID-19 care au nevoie de așa ceva și majoritatea sunt ocupate în prezent, au spus joi reprezentanții Spitalului Județean. 

Rezervele de oxigen se golesc destul de rapid. Firma trebuie să vină din două în două zile și să le încarce. Să sperăm că vor putea ține ritmul și nu vom avea probleme în acest sens, având în vedere că în toate județele sunt probleme cu oxigenul”, a spus directorul medical, dr. Roșu Mátyás, joi, într-o videoconferință de presă. 

În același context, managerul spitalului, András-Nagy Róbert a punctat că a crescut foarte mult necesitatea de oxigen de când și numărul pacienților COVID pozitivi s-a majorat în județ. 

În luna octombrie, consumul total a fost de 25.000 de litri. Asta înseamnă, raportat la un consum pe zi, înainte de pandemie, care a fost de 250 de litri pe zi, în luna octombrie, am ajuns la 800 de litri pe zi, consum de oxigen. Pe de altă parte, aprovizionarea se face din două în două sau trei în trei zile cu oxigen lichid. Înaintea debutului pandemiei am luat decizia de a suplimenta rezervele de stocare cu încă două rezervoare de oxigen, dar spitalele din jur sau din zonă nu au făcut acest lucru. Motiv pentru care, aprovizionarea lor trebuie să fie mai rapidă, pentru că și în aceste spitale a crescut consumul. Practic și aprovizionarea noastră este influențată de această situație”, a explicat acesta. 

Bilanțul de joi, 12 noiembrie, al SJU Covasna arăta că pe secția de Boli Infecțioase COVID sunt internați 70 de pacienți COVID pozitivi, majoritatea în stare medie sau gravă.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.