Osonó, un teatru apreciat mai mult dincolo de graniţe decât la Sfântu Gheorghe
Teatrul Independent Osonó este deja cunoscut de iubitorii de artă teatrală din Sfântu Gheorghe pentru numărul mare de proiecte pe care le realizează. Deși nu au un sediu propriu și nici măcar un spațiu în care să își depoziteze decorurile, tinerii care compun această trupă sunt un exemplu de voință și perseverență, ei reușind să fie adevărați ambasadori ai orașului în întreaga lume.
Conform informațiilor transmise de managerul trupei, regizorul Fazakas Misi, în cursul anului care tocmai s-a încheiat ei au reușit să obțină aproximativ 150.000 de lei venituri din proiectele desfășurate în 2015, dar și din donații sau alte forme de ajutor, care vin în special din străinătate. „Suntem o companie independentă care se autofinanțează. În anul 2015 am jucat 133 de spectacole. Am jucat în 15 țări, în 52 de orașe, am luat patru premii atât în străinătate, în Franța și Maroc, cât și în țară”, a spus Fazakas Misi.
Acesta și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa de implicare a comunității din Sfântu Gheorghe în proiectele pe care trupa le dezvoltă, chiar dacă multe dintre ele sunt unice și surprind prin originalitate. „Cam un sfert din activitatea noastră se petrece în Sfântu Gheorghe, dar de fapt pentru bugetul nostru primim numai 3% de la Consiliul Local și pe planul ăsta suntem puțin nesatisfăcuți. Noi credem că facem foarte mult pentru orașul ăsta și orașul nu prea ne sprijină financiar și cumva am vrea să schimbăm acest lucru. Ori nu mai facem atâtea activități în oraș, ori orașul să găsească o cale să ne ajute”, a spus managerul Osonó.
El a precizat că în ciuda dificultăților financiare, trupa pe care o conduce va avea un an plin de proiecte pentru care speră să primească finanțare, astfel încât să nu fie nevoiți să abandoneze vreunul dintre proiectele planificate. „Continuăm un proiect foarte bun cu Școala Populară de Arte și Meserii, ținem cursuri pentru pedagogi, pentru învățătoare, pentru profesoare care conduc trupe de teatru la liceu sau care ar vrea să facă mai colorată ora de dirigenție și avem cursuri”, a spus Fazakas, care și-a exprimat regretul că trebuie să joace mai mult în afară decât în țară sau acasă. „Mai mult de jumătate din activitatea noastră se petrece afară. Din bugetul nostru se poate vedea că 65% din bani provin din afară și de aceea jucăm noi foarte mult peste graniţe pentru că așa simțim că în alte țări, în alte orașe, în alte comunități au nevoie de noi. Ne cheamă și ne ajută ca să putem să facem proiectele care sunt tipic Osonó. Mă gândesc nu numai că jucăm spectacole și avem dezbateri, că realizăm spectacole de teatru forum, de teatru documentar – noi credem că teatrul este un punct de pornire al unei comunicări în societate și într-o comunitate – nu numai despre asta e vorba, avem și proiecte de școală, ținem ateliere pentru tineri, pentru profesori, ținem spectacole în săli de clasă, facem cursuri etc., și totuși chiar așa se pare că în alte țări ne cheamă și au nevoie de noi. Noi asta în Sfântu Gheorghe nu simțim”, a mai afirmat regizorul Fazakas.
Două spectacole la Sfântu Gheorghe pe 18 şi 19 ianuarie
Însă anul a început cu bine pe plan local pentru trupa care se bucură de sprijinul Teatrului „Andrei Mureșanu”, care le pune la dispoziție sala Arta în zilele de 18 și 19 ianuarie pentru a juca cele două spectacole cu care actorii au făcut înconjurul lumii, „Picnic pe un covor japonez” și „Chipul din oglinda apei”. „În ceea ce privește anul 2016, în ianuarie o să avem mai multe spectacole în județele Harghita și Covasna. Chiar o să jucăm și în Sfântu Gheorghe. Pe 18 ianuarie de la ora 19:00 jucăm spectacolul bilingv „Picnic pe un covor japonez” în sediul Teatrului „Andrei Mureșanu”, Sala Arta, deci e o deschidere a teatrului român față de noi și noi pentru asta suntem foarte bucuroși, și marți 19 ianuarie jucăm „Chipul din oglinda apei” tot de la ora 19:00 tot în sediul TAM. Ambele spectacole sunt supratitrate în limba română. Noi așa considerăm că în Sfântu Gheorghe ar trebui să jucăm spectacolele supratitrate ori în limba română, ori în limba maghiară, depinde în ce limbă jucăm. Eu cred că asta este o valoare și un minim european pe care toate instituțiile de cultură ar trebui să le aibă”, a mai spus Misi.
Colaborare cu „Andrei Mureşanu”
În plus, în acest an, trupa Osonó va lucra împreună cu echipa TAM la un proiect nou care va surprinde în mod plăcut publicul de la noi. „O să facem un spectacol împreună, care va fi regizat de Catinca Drăgănescu. Repetițiile vor începe în 1 februarie și premiera va fi undeva pe 28-29 februarie. Este vorba despre „Orb de mină”. Personajele maghiare sunt jucate de actorii de la Osonó, iar cele române de actorii de la TAM”, a spus managerul trupei, care a precizat că în 2016 sunt planificate și alte turnee și spectacole atât în țară, cât și în străinătate.
„Pentru mine și pentru noi, lipsește o anumită concepție a orașului nostru în ceea ce privește tinerii din Sfântu Gheorghe. Nu prea sunt puse întrebări de genul „Ce facem cu tinerii și cum putem să ajungem la ei?”. Eu consider că nu este nicio concepție culturală în orașul ăsta. Noi, trupa Osonó, întotdeauna pornim de la întrebarea „Ce putem să facem cu oamenii, cum putem să ajungem la ei și ce putem să facem cu comunitatea?” Deci noi gândim pentru comunitate și eu asta simt că Sfântu Gheorghe nu prea poate să gândească în comunitate și cred că ăsta este un mare bai”, a mai afirmat managerul trupei Osonó, care și-a exprimat o dată în plus regretul că din pricina lipsei de finanțare nu poate desfășura proiecte care să implice și oamenii de la periferia orașului.