ACTUALITATE 19 decembrie 2020

Orașul Covasna și localitățile Araci, Belin și Mărcuș ies din scenariul roșu

de David Leonard Bularca | 1726 vizualizări

În alte trei zone, se vor impune noi restricții

Pentru că rata de incidență a cazurilor de SARS-COV-2 a scăzut sub 3 la mia de locuitori, orașul Covasna și localitățile Araci, Belin și Mărcuș vor ieși din scenariul roșu, conform Hotărârii cu numărul 89 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna. Belani, Bita și Zoltan sunt zonele covăsnene unde se vor impune noi restricții, după ce în aceste locuri numărul îmbolnăvirilor a crescut în ultima perioadă.

Începând de sâmbătă, 19 decembrie, în orașul Covasna și în localitățile Araci, Belin și Mărcuș nu mai sunt în vigoare măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii infecției cu COVID-19, după ce rata de incidență a scăzut sub 3 cazuri la mia de locuitori. Astfel, în cazul acestor zone își încetează aplicabilitatea Hotărârea cu numărul 80 din 4 decembrie 2020 a CJSU Covasna.

Conform ultimei Hotărâri luate la nivel județean, localitățile Belani, Vita și Zoltan intră, începând de sâmbătă, 19 decembrie, pentru o perioadă de 14 zile, în scenariul roșu.

Hotărârea cu numărul 86 a CJSU Covasna, prevede, prin anexa acesteia, care sunt regulile ce se impun în funcție de incidența cazurilor din fiecare zonă covăsneană. Aici este specificată din nou obligativitatea purtării măștii în spațiile publice și că „organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/localități este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

În același document, este reglementată și funcționarea restaurantelor, astfel: „Este permisă activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 06:00-23:00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 6.00-23.00 dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile”.

Conform datelor transmise de DSP Covasna, prezentate într-un comunicat de presă al Prefecturii, incidența cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile la nivelul județului Covasna era vineri de 1,51/1.000 de locuitori.

Cazuri active de SARS-COV-2 la nivelul județului Covasna sunt 489, deoarece din 4.801 de persoane infectate de la începutul pandemiei, 4.166 s-au vindecat, iar 146 au decedat.

Totodată, 940 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-COV-2, se află în carantină la domiciliu ori la locația declarată, sub supraveghere medicală.

În același timp, 9 localități covăsnene au depășit rata de incidență de 3/1.000 de locuitori, fără focare.  Acestea sunt: Barcani, Belani, Bita, Bodoș, Dobolii de Jos, Hetea, Imeni, Mărtineni și Zoltan.

Alte 28 de localități au o rată de infectare, fără focare, pentru ultimele 14 zile, între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, în timp ce 30 de localități au incidența cumulată în ultimele 14 zile sub 1,5/1.000 de locuitori. Vestea bună este că 58 de localități covăsnene nu au niciun caz pozitiv. 

„Datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta”, informează, ca fiecare dată, Prefectura Covasna.

Hotărârile CJSU Covasna pot fi consultate pe site-ul Prefecturii, la categoria „Situații de Urgență”.

Sursa foto: alanbatnews.net

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.