ACTUALITATE 22 iunie 2017

Orașul Covasna sărbătorește sâmbătă Ziua Iei

de Iulia Drăghici - Taraș | 3635 vizualizări

Ziua Iei se sărbătorește și anul acesta în orașul Covasna, pentru al cincelea an consecutiv. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 iunie a.c. la Valea Zânelor, începând cu ora 16:00. Din program fac parte concerte de muzică populară susținute de artiști locali, dansuri populare, expoziții de fotografii și discuții pe tema Iei românești, piesa vestimentară care a luat cu asalt moda internațională a ultimilor ani.

„Orașul Covasna s-a alăturat, încă din 2013, inițiativei fără precedent a comunității on-line „La Blouse Roumaine”, de care am aflat de pe rețeaua de socializare Facebook. Dacă în primii ani am organizat această sărbătoare prin Asociația Cultural-Creștină „Justinian Teculescu”, începând de anul trecut, o facem prin Asociația de tineret GRIT. Anul acesta, sărbătorim ZIUA IEI printr-un eveniment organizat cu sprijinul SC Turism Covasna SA, al Casei Orășenești de Cultură Covasna și al Primăriei Covasna. Şi unde altundeva s-ar fi putut desfășura aceasta, dacă nu în Valea Zânelor, loc în care peste frumusețea cadrului natural plutesc legendele despre zâne şi Ilene Cosânzene?”, întreabă retoric organizatorul evenimentului, Florentina Teacă.

Potrivita cesteia, scopul acestei activități este în primul rând promovarea culturii și creativității românești. „Apoi, ne-ar plăcea să facem o paradă de ii tradiţionale româneşti, purtate cu mândrie de covăsnenii de azi, aşa cum, pe vremuri, erau purtate de către înaintaşii noştri. Sărbătorirea Zilei Iei reprezintă un demers valoros în promovarea României frumoase”, a mai spus organizatorul principal al evenimentului.

Din programul evenimentului

Programul aduce multe surprize iubitorilor de folclor și de tradiții românești, care sunt așteptați să scoată în lume, la loc de cinste, propriile lor ii românești.

„Îi așteptăm cu drag pe vizitatori și îi îndemnăm să poarte o IE, o cămașă, un costum tradițional sau un element național identitar. Ia constituie matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi și, despre toate acestea, ne va vorbi Alexandra Pintrijel Hagiu, inițiatoarea Șezătorii călătoare „Femeile căciularilor țes ie”. Încercăm să facem și o expoziție cu fotografii vechi înfățișând bunicile și străbunicile noastre purtând ie. Vom sărbători prin muzică și dans, împreună cu artiști din județul nostru: „Junii Covăsneni”, minunaţii copii pregătiţi de coregraful Gică Popa, dansatorii de la „Florile Zagonului”, îndrumați de coordonatorul Marin Bălăcean, grupurile vocale „Pădurenii” din Barcani și „Voievozii Munților” din Vâlcele, cântărețele Ana Maria Sandulea și Alina Oană. Vor fi prezenți și Nicu Manea și Marian Lazăr, producători de bunătățuri tradiționale păstorești, Rely Păvălucă și Luminița Bunghez, creatoare de frumoase ii tradiționale, sculptorul în lemn Gheorghe Smădu”, ne-a mai precizat Florentina Teacă.

La evenimentul de anul trecut au luat parte sute de localnici, dar și turiști aflați la tratament în stațiunea balneoclimaterică de interes național.

Teme articol: Covasna sarbatoare ziua iei
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.