ACTUALITATE 13 martie 2020

Orașul Covasna nu se închide din cauza coronavirusului

de Iulia Drăghici - Taraș | 4585 vizualizări

„Suntem pregătiți și în ceea ce privește dotările, și fizic și moral”, spune managerul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna 

Polul turismului din județ, orașul Covasna, trece prin momente nu tocmai ușoare, după ce miercuri seara s-a confirmat aici primul caz de coronavirus din județ. Oamenii, deși îngrijorați, își văd în continuare de activitățile zilnice. Zvonul fals că autoritățile se pregătesc să închidă orașul este combătut de autoritățile locale. Aleșii spun că au luat totuși măsuri pentru a preveni extinderea virusului și o vor face în continuare. 

Sunt și zvonuri nefondate. Am fost astăzi sunat de mai mulți operatori în turism dacă e adevărat că se închide orașul. Nu se închide în niciun fel orașul! Am avut ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Trebuie să dăm răspunsuri proporționale la gravitatea situației, or, situația operativă din teren nu impune „închiderea orașului”. Oamenii sunt alarmați. Asta e clar”, ne-a spus joi primarul orașului Covasna, Gyerő József.

Edilul a precizat că s-au adoptat o serie de măsuri concrete, chiar în ședința de joi. 

Instituția Primăriei o să aibă un program restricționat cu publicul. Vineri vom decide ce va însemna, cum vom prelua documente, cum o să aibă oamenii acces. Instituțiile subordonate, de cultură, sportive, Biblioteca, Sala de sport, Galeria de artă, Casa de Cultură, inclusiv Centrul de informare turistică, toate își vor suspenda activitatea. Am făcut adrese și la transportatorul public privat să dezinfecteze mașinile, vom propune și vom atenționa operatorii privați să respecte acele dispoziții venite de la nivel central, privind adunările publice, distanța, dezinfectarea suprafețelor și așa mai departe. Vom face informări și asupra riscului sancțiunilor penale și contravenționale în cazul în care vor declara în fals sau nu vor respecta dispozițiile de a nu părăsi domiciliul când sunt în izolare sau chiar în carantină”, a punctat primarul. 

Gyerő József a transmis către cetățeni și faptul că, în condițiile de față, a informa autoritățile despre o persoană care încalcă legea și pune în pericol oamenii nu este despre a pârî, ci despre a proteja sănătatea celorlalți. 

Trebuie să fim conștienți că într-adevăr există un pericol, dar să nu ne alarmăm, iar în condițiile în care au cunoștințe despre persoane care vin din zonele de risc, cu probleme și văd că acele persoane nu se izolează la domiciliu sau nu intră în carantină sau nu semnalează nimic, să ne spună nouă, sau la 112 sau Poliție sau DSP, fiindcă aici este vorba despre viață, sănătate. Aici nu este vorba despre a pârî pe alții, aici este vorba despre informații foarte importante”, a explicat edilul. 

Nu în ultimul rând, acesta le spune celor care prezintă simptomele specifice să sune la 112, pentru că astfel vor avea de îndată parte de asistență medicală. Iar cei pentru care se dispune carantină sau izolare la domiciliu să nu ia în glumă recomandările autorităților. 

Oamenii trebuie să știe că beneficiază de concediu de boală și sunt plătiți, deci nu are rost să riște aiurea. Noi îi verificăm. Dacă au probleme cu aprovizionarea de mâncare sau medicamente, cu orice, pot să sune la Primărie, pentru că autoritățile locale sunt alături de ei și inclusiv sub aspectul finanțării”, a punctat primarul. 

La Spitalul de Cardiologie nu s-au înregistrat programări anulate 

Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna face triajul pacienților, le verifică temperatura de două ori pe zi, iar medicul epidemiolog este în permanență la dispoziția personalului din spital, spune managerul uneia dintre cele mai căutate unități spitalicești de cardiacii din țară și din lumea întreagă. 

S-au făcut internări, s-a făcut triaj, fiecare persoană a dat declarații pe proprie răspundere dacă a fost plecat sau este contact apropiat al unei persoane care a fost plecată în zonele de risc. Iar fiecare persoană care s-a internat a fost testată, a completat câte un chestionar. Ieri am avut 200 de internări. (...) Ne-am luat măsuri de precauție. Se fac dezinfecții peste tot, lumea a intrat deja în procedură de tratament”, ne-a spus joi managerul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna, Monica Sporea. 

Știrile din ultimele zile nu au trecut neobservate, spune și managerul spitalului. 

„Lumea discută, dar își face procedurile de tratament, oamenii sunt conștienți, au fost informați să se spele pe mâini, avem dezinfectant la fiecare palier, la fiecare cabinet, toată lumea știe ce să facă și prin modul nostru de abordare, le-am dat o siguranță”, a explicat acesta.  

Nici măcar după ce coronavirusul a fost identificat în localitate, oamenii nu renunță la programarea din perioada următoare, după spusele Monicăi Sporea. 

„Programări avem, iar pacienții încă nu s-au retras de la programare. Încă nu avem deschise programările pentru a doua parte a lunii aprilie. Am vrut să așteptăm noi ordine, să vedem cum evoluează situația și să nu punem pacienții la risc”, a explicat aceasta. 

Sigur că situația nu este privită cu nepăsare, dar oamenii nici nu se lasă descurajați de vești sau știrile false și își continuă activitatea. 

Trebuie să fim conștienți că există un pericol, că există un grad mare de contagiozitate, dar, mie personal, nu îmi este frică. (...) Știm ce facem, suntem siguri că procedurile sunt corect aplicate și nu ne este frică. Trebuie să privim totul cu responsabilitate. Suntem responsabili, suntem conștienți, cunoaștem pericolul, dar și procedurile, iar situația este sub control. Suntem pregătiți și în ceea ce privește dotările, și fizic și moral”, a punctat Monica Sporea. 

Anual, aproape 17.000 de persoane din toată țara și din străinătate vin la tratament la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”.

Primul caz covăsnean a ajuns în atenția medicilor clujeni 

Imediat după ce s-a confirmat prezența virusului COVID-19, femeia în vârstă de 53 de ani din Covasna a fost transportată și internată în cursul zilei de miercuri la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

La scurt timp, autoritățile au început o anchetă epidemiologică pentru a se stabili dacă femeia, despre care s-a vorbit că era în autoizolare, a avut contact și cu alte persoane, după cum se zvonește în spațiul public. 

În urma anchetei epidemiologice efectuate de către specialiștii DSP Covasna au fost recoltate 3 probe de la contacții persoanei infectate cu COVID-19, probe care au fost trimise spre analiză la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov”, arată comunicatul de presă transmis joi seara de Prefectura Covasna. 

Aceeași sursă mai arată că joi, la nivelul județului se aflau în carantină un număr de 4 persoane, în vreme ce alte 83 se aflau în izolare la domiciliu. Cifrele se schimbă de la o zi la alta, pentru că miercuri, bilanțul Prefecturii arăta că 3 persoane se aflau în carantină, iar 66 erau monitorizate la domiciliu.

Ceea ce este cert este că oamenii sunt, în general, dacă nu speriați, îngrijorați și neîncrezători în capacitățile autorităților de a gestiona situația. Probabil de aici s-a născut zvonul că Spitalul Orășenesc din Întorsura Buzăului ar fi fost închis pentru carantină, din cauza unui suspect de coronavirus, care s-a prezentat la camera de gardă. Informația a fost infirmată cu tărie din toate sursele oficiale de care am dispus. Cum de altfel se întâmplă și în cazul orașului Covasna, despre care se zvonea că va fi închis. 

Responsabilitatea și informarea din surse sigure sunt, deocamdată, cele mai importante arme pe care fiecare cetățean le are în războiul cu virusul COVID – 19.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.