ACTUALITATE Acum 2 zile, 1 ora

Ora de iarnă 2024: 5 lucruri de știut despre schimbarea ceasului

de Daniela Luca | 578 vizualizări

În ultima duminică din octombrie, România trece oficial la ora de iarnă, o practică de ajustare a ceasurilor pentru optimizarea utilizării luminii naturale, adoptată în întreaga Europă de peste un secol. Totuși, după decenii de schimbare sezonieră, Uniunea Europeană a propus renunțarea la acest obicei, din cauza impactului asupra sănătății și eficienței. Iată cinci lucruri pe care (poate) nu le știai despre această practică și dezbaterea actuală din jurul ei.  

1. De ce trecem la ora de iarnă?

Scopul schimbării orei este de a folosi mai eficient lumina naturală, în special în sezonul cald, conform libertatea.ro. Această ajustare a fost introdusă pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, când Germania a implementat-o ca măsură de economisire a resurselor necesare pentru iluminat, mai arată aceeași sursă. Practica s-a extins rapid în alte țări europene, care au observat avantajele economice ale ajustării sezoniere a orei.

2. Când dăm ceasul înapoi?

România va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, când ceasurile se dau înapoi cu o oră, de la 4:00 la 3:00. Aceasta aduce România înapoi la fusul orar standard, Europa de Est (UTC+2), ceea ce ne permite să beneficiem de o oră suplimentară de somn și să ne ajustăm mai bine activitățile zilnice la lungimea redusă a zilelor de toamnă și iarnă.

3. Rolul echinocțiului de toamnă

Echinocțiul de toamnă, care are loc în jurul datei de 23 septembrie, reprezintă sfârșitul oficial al verii și un punct de referință în lungimea zilelor și nopților. După echinocțiu, zilele devin mai scurte, fapt care face ca schimbarea la ora de iarnă să fie justificată în încercarea de a adapta orarul la lumina naturală pe măsură ce anotimpul rece se instalează.

4. Propunerea de eliminare a schimbării sezoniere a orei

În 2019, Parlamentul European a votat pentru eliminarea schimbării sezoniere a orei și a propus ca țările să aleagă dacă vor să rămână permanent la ora de iarnă sau ora de vară. Însă, potrivit Digi.ro, implementarea deciziei a fost amânată, iar până în prezent nu a fost stabilită o dată oficială pentru această schimbare. Tot mai multe voci susțin că impactul schimbării orei asupra sănătății și rutinei zilnice ar trebui să determine renunțarea la acest sistem, o temă încă discutată intens în Uniunea Europeană.

5. Țările care nu aplică schimbarea orei

Deși majoritatea țărilor europene urmează practica schimbării sezoniere a orei, multe state din întreaga lume au renunțat la această ajustare. În America de Nord, de exemplu, Arizona și Insulele Hawaii din SUA nu trec la ora de vară, iar în Europa, Turcia și Rusia au eliminat complet acest obicei. În plus, Digi.ro subliniază că și alte regiuni, inclusiv unele state din Asia și Africa, aleg să nu mai adopte acest sistem din diverse motive economice, sociale și culturale.

Pentru a ușura această tranziție, experții recomandă ajustarea treptată a orelor de culcare și trezire cu câteva zile înainte de schimbare. Alte metode de adaptare includ stabilirea unei rutine regulate de somn, practicarea exercițiilor fizice și tehnici de relaxare, precum meditația sau yoga, pentru a re duce stresul și oboseala care pot apărea în această perioadă. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.