ACTUALITATE 30 martie 2017

Opt formaţii înscrise la Festivalul coral „George Sbârcea“ de la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1226 vizualizări

Opt formaţii corale din ţară vor participa la cea de-a şasea ediţie a Festivalului muzicii corale „George Sbârcea“, ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Sfântu Gheorghe, în încheierea „Primăverii culturale“.

Preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul“, Maria Peligrad, organizatoarea evenimentului, a declarat pentru AGERPRES că festivalul a fost iniţiat în urmă cu şase ani în scopul revigorării mişcării corale româneşti şi poartă numele lui George Sbârcea, alias Claude Romano, unul dintre compozitorii şi cantautorii de marcă ai României interbelice, autorul celebrului şlagăr „Ionel, Ionelule“, născut în anul 1914, în localitatea Topliţa, din judeţul Harghita.

„Prima ediţie festivalului a debutat în 2012, urmărind în mod expres promovarea muzicii corale româneşti (...) Primele cinci ediţii s-au desfăşurat sub formă de concurs, constând în interpretarea a două piese muzicale din muzica corală românească, folclor românesc prelucrat (...) În acest an am schimbat statutul de festival-concurs în simplu festival coral, dând corurilor posibilitatea de a prezenta, în prima jumătate din timpul acordat, piese din sfera muzicii corale româneşti, aşa cum am început acest festival cu ani în urmă, şi în cealaltă jumătate din timpul acordat, ceea ce cunosc corurile mai bine, ceea ce doresc să ne prezinte, adică pot fi piese în altă limbă sau dintr-o operă celebră pe care o stăpânesc sau piese din repertoriul universal“, a declarat Maria Peligrad.

AFIS_Sbarcea corectat_parteneriFestivalul, care va avea loc pe data de 1 aprilie la Teatrul „Tamási Áron“ din Sfântu Gheorghe, este deschis corurilor şcolare şi studenţeşti, ale căminelor şi caselor de cultură, precum şi corurilor asociaţiilor culturale din ţară, iar anul acesta pe scenă vor urca opt coruri din judeţele Covasna, Harghita şi Prahova.

În cursul dimineţii de 1 aprilie, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan“ din Sfântu Gheorghe va avea loc un colocviu cu tema „Instrumente muzicale tradiţionale româneşti“, moderat de către dr. Constantin Secară, etnomuzicolog de la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu“ al Academiei Române. De asemenea, va avea loc lansarea volumului „George Sbârcea sau armonia pe note“, apărut la Editura „Eurocarpatica“ din Sfântu Gheorghe.

„De la prima ediţie am avut în vedere şi o componentă ştiinţifică a acestui festival, legată de partea muzicală (...) Anul acesta, am adus o temă de colocviu poate puţin mai altfel: instrumente muzicale tradiţionale româneşti şi avem bucuria de a primi oaspeţi de seamă, cercetători care ne vor arăta şi ne vor şi exemplifica modul în care s-au creat anumite instrumente populare româneşti şi cum se interpretează la acestea“, a mai spus Maria Peligrad.

Festivalul se va încheia duminică, 2 aprilie, cu un spectacol coral la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

 

 

Teme articol: festival cor George Sbârcea
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.