ACTUALITATE 21 februarie 2010

Opinci din șorici, termos oltenesc și bucate alese la Pomana Porcului de la Bálványos

de Covasna Media | 1694 vizualizări
18 echipe din trei ţări s-au întrecut sâmbătă la a cincea ediţie a Festivalului Internaţional Pomana Porcului 22feb2010-pomana_porcului1Pe un platou de la intrarea în staţiunea Balvanyos, zece grăsuni se agitau de zor sâmbătă dimineaţa într-un ţarc, parcă știind că în curând aveau să fie transformaţi în cârnaţi, lebăr, caltaboș, slănină și tobă. Bucătarii și-au ascuţit bine satârul și cuţitele și stau la coadă la primele ore ale dimineţii ca să își prindă și sacrifice porcul. Totul are loc în cadrul tradiţionalului Festival Internaţional de Pomana Porcului

18 echipe din trei ţări s-au întrecut sâmbătă la a cincea ediţie a Festivalului Internaţional Pomana Porcului

22feb2010-pomana_porcului122feb2010-pomana_porcului222feb2010-pomana_porcului3Pe un platou de la intrarea în staţiunea Balvanyos, zece grăsuni se agitau de zor sâmbătă dimineaţa într-un ţarc, parcă știind că în curând aveau să fie transformaţi în cârnaţi, lebăr, caltaboș, slănină și tobă. Bucătarii și-au ascuţit bine satârul și cuţitele și stau la coadă la primele ore ale dimineţii ca să își prindă și sacrifice porcul. Totul are loc în cadrul tradiţionalului Festival Internaţional de Pomana Porcului organizat al cincelea an la rând la Balvanyos.

Turismul trece prin stomac

La Festival au participat 18 echipe din Slovacia, Ungaria și România, toate venite să se întreacă în preparate care de care mai gustoase și mai arătoase. Pe lângă acestea au mai venit și doi reprezentanți din Germania, care nu au preparat porc, dar au încălzit oamenii cu vinul lor specific din mere.

După câteva ore de muncă la tranșat și împărțit carnea de porc, din fumul de sub ceaun și guițatul porcului au ieșit cârnăciori subțiri aranjați frumos lângă mămăliga aburindă, șorici cu sare numai bun de ronțăit până era gata caltaboșul, tocănițe cu ceapă, tochituri, slăninuță, toate combinate numai bine cu țuică din sfeclă și pălincă de prin toate regiunile participante, precum și cu cozonaci și prăjituri.

Botoșani, Cluj, Craiova, Târgu-Mureș, Oradea, Sălaj, Ungaria, Slovacia, Balvanyos, Germania sunt câteva dintre zonele care au fost reprezentate pe măsură la Festivalul papilelor gustative.

„Mai bine nu se poate promova turismul. Turistul vine să vadă zonele frumoase, cu ocazia asta îi atragem. De fapt, o cale de a se întoarce turistul merge prin stomacul lui, și atunci normal o provocare mai bună nu găsim, trebuie gândit festival peste festival și iarna și vara și toamna ca să putem atrage turiștii, atfel în criza asta nu se poate altfel”, a spus primarul Daragus Attila, președinte ANTREC Covasna și organizator.

Opinci din șorici

Toate echipele s-au prezentat cu produse care să reprezinte atât zona din care provin, cât și care să fie gustoase și aspectuoase. Concurenții au venit și cu idei originale, astfel că echipa din Botoșani a inventat cu o seară înainte „opinca de Vorona”, două opinci din șorici umplute cu carne din capul porcului.

„Am pregătit lebăr, cârnaț, mușchi, două feluri de rulade cu legume, ruladă umplută cu tocătură, avem piept de porc, cârnaț, opincă umplută (...) Am creat un produs, opincă umplută sau de Vorona pentru că noi venim din județul Botoșani, comuna Vorona, ne-am

gândit să venim cu ceva original, să pregătim o parte culinară cât și spirituală. Opinca noastră conține carne tocată, de la ceafă, părțile slabe, se fierbe în ceaun, se prăjește un pic, șoriciul trebuie ales, se coase sub formă de opincă, se ornează și se poate servi rece sau cald”, au spus Paul Munteanu și Ioan Pricopie, din Botoșani.

Ţuică în unghii de porc

Preparatele din porc nu merg însă fără o țuică. Prozlik Laszlo, primarul din comuna Godoros din Ungaria, i-a amețit atât pe participanți cât și pe turiști cu țuica lui servită în unghii de porc – o tradiție la ei, spune el -, în timp ce Aurel Buliga, de la echipa din Craiova, a avut mare succes cu țuica fiartă oltenească, oferită din termosul oltenesc, un dovleac cu gâtul lung și subțire luat din grădină.

Echipa oltenească a venit de acasă cu un vițel pe care l­-a făcut la proțap și a umplut masa cu bunătăți, de la lebăr, carne din găleată, cârnați oltenești, zaibăr și tot felul de bucate din porc care îți lăsau gura apă.

Kurtos-kalacs-ii și langos-ii le-au ţinut de foame turiștilor

Până ce toate preparatele au fost gata pentru a putea fi gustate de cei prezenți, turiștii și-au mai potolit pofta cu delicioșii kurtos-kalacs și langosi care puteau fi cumpărați de la rulotele speciale amenajate.

Oamenii au format cozi întregi să cumpere aceste produse care le-a mai luat puțin gândul de la fripturile și tocănițele care îi așteptau dincolo de gardul unde se desfășura concursul.

La final, după ce juriul a deliberat, s-a stabilit că anul acesta câștigătoare este echipa din Târgu-Mureș.

„Avem tocăniță să îți facă poftă de mâncare, un cârnăcior mai subțire care e și prăjit, un cârnaț mai gros, avem și capul porcului, ceea ce este poate cel mai important este că are și urechile, avem ceapă, jumări, slănină tradițională a românilor și murături și multă voie bună. E a cincea oară că vin și sperăm să mai venim și în viitor. Ne simțim foarte bine la Balvanyos“, a spus Iszrai Janos, de la echipa din Târgu-Mureș.

După jurizare, bucatele au fost împărțite celor câteva sute de localnici și turiști veniți de peste tot să se bucure de Pomana Porcului.

„E foarte bine aici, anual vin ca vizitator, și eu sunt meseriaș în domeniu dar n-am avut echipă, însă e foarte bine, din fiecare zonă sunt reprezentate obiceiurile lor și ne pare foarte bine că așa se poate să ne cunoaștem obiceiurile și toate”, a spus Bok Imreh, din Tg. Secuiesc.

Un alt vizitator, Mitică Ungureanu din Bacău, spune că totul a fost extraordinar, păcat de cine nu are ocazia să vadă.

„Costă milioane de lei să se ducă în altă țară, mai bine aici în România, la stațiunea Balvanyos. Am degustat de toate, toate bunătățile și preparatele gastronomice foarte plăcute, mă simt foarte satisfăcut“ a spus el. Festivalul Pomana Porcului este marcă înregistrată la OSIM și își propune să promoveze tradițiile și obiceiurile legate de tăierea porcului, atrăgând în acest fel numeroși turiști.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.