ACTUALITATE 3 aprilie 2014

ONG-urile din județ pun accent pe îngrijirea bătrânilor

de Székely Emőke | 256 vizualizări

Aproape jumătate din bugetul de funcționare a Consiliului Județean Covasna se îndreaptă către sfera socială, în speță către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, însă sunt numeroase servicii pe care instituția nu le poate efectua. Aici intervin ONG-urile care au grijă practic de sute de copii și bătrâni.

Sprijin de 300.000 de lei

„Oricât de grea ar fi situația economică, Consiliul Județean Covasna a reușit să țină pasul în ceea ce privește sfera socială, ba mai mult, din 2008 până în 2014 a dublat practic sprijinul acordat ONG-urilor care rezolvă probleme pe care administrația publică nu le poate rezolva. La fel ca și anul trecut, și în acest an fundațiile și asociațiile au avut ocazia să depună proiecte finanțate de Consiliul Județean prin DGASPC. Suma totală acordată anul acesta este de 300.000 de lei, bani ce se împart între 7 ONG-uri” – a declarat președintele CJ, Tamás Sándor. Acesta a menționat că instituția pe care o conduce are grijă în fiecare zi de 1.200 de copii orfani, aceștia fiind plasați în case familiale sau la asistenți maternali.

Îngrijirea bătrânilor

Una dintre principalele activități sociale pentru care se caută soluții la nivel național este îngrijirea bătrânilor la domiciliu. În ultimii ani acest segment s-a dezvoltat simțitor în județul Covasna, Fundațiile „Diakónia” și „Caritas”, dar și Crucea Roșie desfășoară asemenea activități pe întreg teritoriul județului. Tamás Sándor a spus că instituţia pe care o conduce va sprijini aceste activități importante, pe care administrația publică nu o poate rezolva. „Este o activitate importantă și grea în același timp. Îngrijirea la domiciliu înseamnă de cele mai multe ori mai mult decât o injecție sau igiena personală a bătrânilor. Cei care lucrează la fundații sunt deseori unicul sprijin pentru acești bătrâni, așadar le duc lemne pentru foc, spală vasele, fac cumpărături sau alte activități cotidiene” – spune Tamás Sándor.

Peste 800 de bătrâni îngrijiți de „Diakónia”

Anul trecut Fundația „Diakónia” a îngrijit la domiciliu peste 800 de bătrâni. În jumătate din cazuri angajații fundației au vizitat bătrânii de mai multe ori pe săptămână. Aceeași situație este și la „Caritas”, iar cele două ONG-uri doresc să își lărgească sfera de activitate astfel încât în fiecare comună să ajungă un asistent medical care să îngrijească bătrâni. „Fundația Caritas a pornit și un alt program, și anume asistarea celor care trebuie să meargă la tratament. Acest lucru înseamnă că persoanele care au nevoie de consultare sau tratament de specialitate vor fi luate de acasă, duse la unitatea medicală unde vor beneficia de acest tratament, apoi duse înapoi acasă. Programul a pornit anul trecut, și am transportat deja peste 300 de bolnavi. Cine cunoaște asemenea cazuri, ni se poate adresa pentru că ajutăm pe toată lumea” – a declarat reprezentanta Fundației „Caritas”, Hubbes Kinga.

Centru rezidențial pentru persoane cu dizabilități

Directoarea DGASPC Covasna, Vass Maria, a declarat că munca ONG-urilor este foarte importantă, în special în sferele pe care DGASPC nu le poate rezolva. „Politica Guvernului în ceea ce privește ONG-urile este aceea ca DGASPC să cumpere practic servicii de la ONG-uri. De aceea îndemn reprezentanții acestor organizații să se axeze pe activități de care ducem lipsă. De exemplu, am avea mare nevoie de un centru rezidențial pentru adulți cu handicap, dacă cineva dorește înființarea unui asemenea centru, se va bucura de tot sprijinul material necesar” – a declarat Vass Mária.

În afară de programele de îngrijire a bătrânilor la domiciliu, CJ sprijină și diferite programe de asistență socială axate pe copii, cum ar fi programe pentru copii romi sau cei care provin din familii defavorizate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.