ACTUALITATE 25 octombrie 2015

ONG-uri: Autoritățile din Covasna văd cetățeanul ca parte a soluției în problema mediului

de Sever Ioan Miu | 586 vizualizări

Mai multe organizații non-guvernamentale din domeniul politicilor publice și al protecției mediului au venit vineri la Sfântu Gheorghe pentru o serie de dezbateri pe tema mediului, îndeosebi a reciclării deșeurilor. Unei întâlniri la Consiliul Județean cu reprezentanţii administrației locale, Tega SA și autoritățile de mediu, i-au urmat o întrevedere cu asociațiile de proprietari și un seminar cu studenții și ong-urile. Organizatorii s-au declarat relativ mulțumiți de stadiul reciclării în județ și au apreciat abordarea autorităților, care nu au făcut din cetățean un țap ispășitor în problema mediului.

La Consiliul Județean s-a discutat despre țintele pentru 2016 și 2020 privind separarea colectării deșeurilor. De asemenea, s-a căutat o soluție privind contractele pentru acest tip de colectare în Sfântu Gheorghe și în județ.

„Legea cere ca operatorul să fie privat. Pe de altă parte, autoritățile din județ și din Sfântu Gheorghe au preferat ca, după ani de muncă, să continue colaborarea cu Tega SA, aflat sub controlul autorităților locale. S-au cerut clarificări pentru a vedea cum ar putea ca și operatorul care este public să intre în relații contractuale și pe zona de colectare a deșeurilor”, a precizat Raluca Popovici, reprezentant al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

În comparație cu autoritățile din municipiile Constanța, Cluj și Buzău, unde cetățenii, în general, și oamenii străzii în special au fost găsiți țapi ispășitori, la Sfântu Gheorghe abordarea a fost una constructivă, ne-au declarat organizatorii. „La Sfântu Gheorghe a fost singura întâlnire în care beneficiarul final, cetățeanul, a fost prezentat ca parte a soluției, nu ca parte a problemei”, a subliniat Adrian Bădilă, reprezentant al fundației Terra Mileniul III (FTM).

„Sfântu Gheorghe se află printre municipiile cu o rată de colectare separată a deșeurilor bună, dar nu suficientă, de 11%, în condițiile în care media națională e de 3,62%. În 2020, România are obligația de a avea o rată de 50%”, a subliniat Popovici.

La întâlnirea cu asociațiile proprietarilor de imobile, s-a ajuns la concluzia că va fi necesară o negociere individuală a asociațiilor de proprietari cu Tega SA, privind amplasarea recipienților de colectare selectivă. „Asta pentru că diferă condițiile, de la bloc la bloc poți avea o altfel de situație, o altfel de disponibilitate de infrastructură fizică, terenul disponibil pe care s-ar putea pune acești recipienți”, ne-a spus reprezentantul IPP.

Seminarul, purtat timp de mai multe ore cu studenți, reprezentanți ai ONG-urilor și persoane cu experiență în domeniul mediului a fost ținut de Adrian Bădilă. Scopul seminarului, desfășurat la extensia Universității Babeș-Bolyai, a fost de a împărtăși mecanismele prin care cetățenii și ong-urile se pot implica în managementul selectiv al deșeurilor și pot trage la răspundere autoritățile.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.