Olteni, capitala atelajelor pentru trei zile
Un număr de 16 echipe din țară și din Ungaria s-au înscris la Concursul Internațional de Atelaje de la Olteni, ediția a V-a, care a avut loc în weekendul trecut. Concurenții au avut de parcurs trei probe: dresaj, maraton și conuri.
Rezultatele celor trei probe se cumulează, spun organizatorii. La etapa națională, Vargha Roland Istvan a câștigat locul I, Csoma Andrei – locul II și Cseri David – locul III. La categoria internațională de trei stele, locul I a fost adjudecat de Rákóczi Gergő, pe locul II s-a poziționat Vargha Roland Istvan, iar pe locul III – Kovács Imre.
Printre concurenți s-a aflat și o participantă din Ungaria, cu un atelaj cu un singur cal, István Bianka Júlia.
„Sunt foarte mulțumit de cum a ieșit evenimentul. A fost un parcurs reușit și fără probleme, fără accidentări. Toți concurenții au fost mulțumiți de organizare și de tot. Cei care au fost anul acesta ne-au rugat să organizăm evenimentul și la anul, pentru că au spus că vor veni toți. Federația Ecvestră Română nu prea se implică în acest sport. Mai mult se implică la sărituri peste obstacole. Acesta este un sport nobil și foarte scump și, din păcate, în fiecare an, sunt tot mai puține persoane care îl practică. Trebuia să fie concurs de Balcaniadă aici, dar nu s-a mai organizat. Noi eram pregătiți să punem terenul la dispoziție, dar n-a fost să fie. Acesta este singurul teren din țară unde se poate organiza un concurs la nivelul ăsta”, ne-a spus primarul din Bodoc, Fodor István.
În cadrul evenimentului, sâmbătă, a fost lansată și harta ecvestră a județului Covasna. Aceasta a fost realizată de Asociația AgroSIC și explorează potențialul ecvestru din județ prin prezentarea activităților celor 22 de asociații din domeniu, începând de la echitație și sărituri peste obstacole până la cursuri de terapie cu cai.
„Azi, ritmul sporturilor ecvestre la nivel național se dă de la Olteni, județul Covasna - inclusiv pentru atelaje. Acest eveniment este dovada clară că visele pot deveni realitate. E nevoie doar de voință, implicare și muncă în echipă. Echipele participante, arbitrii internaționali, totul demonstrează că a fost o decizie bună să construim această pistă unică din Olteni, care va influența în mare măsură dezvoltarea și viitorul sporturilor ecvestre din Ținutul Secuiesc”, a scris pe pagina de Facebook Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Este de subliniat și faptul că este primul an în care nu a participat niciun atelaj din județul Covasna.
Concursul a fost organizat de Primăria Comunei Bodoc. Partenerii evenimentului au fost Consiliul Județean Covasna, Federația Ecvestră Română și Asociația AgroSIC.