Obiectivul Consiliului Judeţean: limba maghiară să devină oficială în Ţinutul Secuiesc, alături de limba română
Formularul cererii de finanţare a fost afişat şi în limba maghiară
Joi, Consiliul Judeţean Covasna a afişat şi traducerea în limba maghiară a formularului cererii de finanţare – care, în cadrul şedinţei ordinare din luna aprilie, a fost transformat din bilingv în monolingv – cu scopul ca, pentru reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi ai unităţilor de cult care doresc să depună proiecte, informaţiile cele mai importante să fie accesibile şi în limba lor maternă.
După cum se ştie, anexa – cuprinzând formularul cererii de finanţare şi formularul de decont – la hotărârea cu privire la Programul anual de finanțare nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor sportive, religioase, culturale, de tineret şi de recreere a fost adoptată iniţial în formă bilingvă, însă Prefectura a semnalat printr-o adresă că se opune folosirii formularelor bilingve şi că dacă această anexă nu va fi modificată, va ataca, în contencios administrativ, această hotărâre a Consiliului Judeţean.
„Dorim să promovăm la o scară cât mai largă oportunităţile de finanţare, ceea ce înseamnă că documentele sunt puse la dispoziţie şi în limba maghiară. Nu suntem de acord cu intenţia prefectului, deoarece avem dreptul să folosim limba noastră maternă şi ne vom folosi de acest drept al nostru, chiar dacă Prefectura va încerca să ne pună piedici. Scopul nostru este acela ca limba maghiară să devină oficială în Ţinutul Secuiesc, alături de limba română, şi un formular bilingv pentru cerere de finanţare să devină parte din normalitatea vieții de zi cu zi” – a declarat, legat de acest subiect, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
Consiliului Judeţean Covasna primeşte anual aproape şase sute de cereri de finanţare, iar anul acesta fondurile destinate finanţării proiectelor sportive, religioase, culturale, de tineret şi de recreere se ridică la aproape 3 milioane lei.
Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna