ACTUALITATE 11 octombrie 2010

Oamenii afectaţi de inundaţii așteaptă încă noile case

de Covasna Media | 358 vizualizări
Județul dispune doar de materialele necesare construirii a două case, deși în Covasna trebuie construite trei locuinţe: două la Sita Buzăului și una la Băcel, în comuna Chichiș. Temperaturile scăzute din ultima perioadă au atras atenția asupra faptului că vremea a devenit tot mai instabilă, existând toate șansele ca iarna să vină dintr-odată. Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, situația caselor afectate de inundațiile din această vară este în continuare incertă, deoarece deși în județ a venit o parte din materialele necesare reconstruirii, clădirile nu au fost încă realizate din diverse motive.

Județul dispune doar de materialele necesare construirii a două case, deși în Covasna trebuie construite trei locuinţe: două la Sita Buzăului și una la Băcel, în comuna Chichiș.

Temperaturile scăzute din ultima perioadă au atras atenția asupra faptului că vremea a devenit tot mai instabilă, existând toate șansele ca iarna să vină dintr-odată. Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, situația caselor afectate de inundațiile din această vară este în continuare incertă, deoarece deși în județ a venit o parte din materialele necesare reconstruirii, clădirile nu au fost încă realizate din diverse motive.

Gyorgy Ervin a explicat că în prezent județul dispune doar de materialele necesare construirii a două case, deși în Covasna trebuie construite trei locuinţe: două la Sita Buzăului și una la Băcel, în comuna Chichiș.

Probleme cu terenul

În vreme ce situația de la Băcel e destul de clară, fiind deja transportate aici mare parte din materialele de construcție și urmând să înceapă lucrările, la Sita Buzăului este puțin mai complicat.

”Materialele primite au fost transportate deja la Chichiş şi la Sita Buzăului, teoretic se pot demara lucrările, însă la Sita Buzăului au existat ceva probleme legate de teren. Acesta trebuie asigurat de primărie, dar nu poate să fie în zona inundabilă a râului şi se pare că în altă parte nu prea există teren”, a explicat Gyorgy Ervin.

Prefectul a arătat că, spre norocul lor, cei ale căror case au fost distruse de ape și-au găsit adăpost pe la rude și nu sunt nevoiți să stea în corturi.

Primarul comunei Sita Buzăului, Constantin Filofi, a declarat că în prezent se transportă materialele venite de la Guvern, ele trebuind aduse de la Belin, acolo unde au fost depozitate. În ceea ce privește terenurile, Constantin Filofi a explicat că problema e în curs de rezolvare.

”Unul dintre cei cu casa distrusă și-a cumpărat un teren de 400 de mp, urmând să i se construiască pe acesta casa; omul a lucrat în afara țării și a avut noroc să aibă bani pentru achiziționarea terenului. Probleme am avut cu cealaltă familie afectată, deoarece nu a dispus de bani în acest sens și atunci am hotărât în Consiliul Local să-i dăm 250 de mp pentru construcție, într-o zonă cu acces la utilități, pentru a nu complica lucrurile. Cu toate acestea, povestea nu se va opri aici, deoarece toată această mișcare implică și avize, autorizații și diverse certificate - ale căror costuri vor trebui și ele suportate de administrația locală. În cele din urmă, sperăm să reușim construirea caselor până la căderea zăpezii și până la venirea frigului, pentru ca oamenii să se poată restabili în cămine proprii. Dacă însă va da înghețul, construcțiile vor trebui oprite și reluate la primăvară”, a arătat primarul Filofi.

Inundațiile din această vară au afectat la Sita Buzăului 15 case, 50 de gospodării, 50 de hectare de teren agricol şi 30 de hectare de fâneaţă. Conform unei hotărâri de Guvern, în județul Covasna vor fi reparate 152 de locuințe și reconstruite trei case, urmare a faptului că inundațiile au distrus trei locuințe în acest an; casele reconstruite vor fi cu două camere pe o suprafaţă de 60,5 mp, din care suprafaţă utilă 47,45 mp.

Monica Vajna, Andreea Kelemen Dabija

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.