ACTUALITATE 1 octombrie 2013

Oameni disperați și slalom printre bălți

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 734 vizualizări

Ploile au inundat (din nou) mun. Sfântu Gheorghe, mai multe străzi devenind impracticabile

Doar două zile de ploaie măruntă, rece și neîntreruptă au transformat Sfântu Gheorghe într-o adevărată baltă – gropile din asfalt s-au umplut cu apă, porțiunile deplasate de pământ au devenit noroioase, iar zonele în care se lucrează pentru reabilitarea sistemului de canalizare și refacerea infrastructurii au devenit la rândul lor impracticabile. Mai mult de atât, unele dintre aceste zone s-au transformat în adevărate capcane pentru trecătorii grăbiți și neatenți, căci ele ascund sub luciul apei de ploaie cratere care pot deveni periculoase. Din Simeria și până la Gară, din Ciucului și până pe Nicolae Iorga, de la case la blocuri, toate străzile sunt inundate de ploaia care nu mai contenește. Și care scoate la iveală un sistem de scurgere defectuos, care la prima ploaie mai serioasă duce la inundarea străzilor, fiind capabil să blocheze chiar și mașini în unele zone – așa cum s-a întâmplat recent pe strada principală din fața Stadionului Mic, unde o mașină a rămas împotmolită în apă.

Bălți, noroaie și pagube

Încă de când a început ploaia, luni dimineaţă, străzile au devenit impracticabile – concret, nici în centrul orașului nu te prea puteai învârti mult, fără să începi să iei apă la încălțări, oricât de rezistente ar fi fost acestea. Căci bălțile, multe și adânci, nu-ți dădeau de ales altceva decât să te înfrunți cu ele. În Parcul Central, toate bune și frumoase până să ajungi la locul în care se refac scările de pe Pod – dacă pe vreme bună oamenii coborau pe scurtătura de acolo, ignorând semnele de avertizare ale șantierului în lucru, noroiul format odată cu ploaia i-a determinat să respecte regulile. În cartiere, aceeași poveste, dar mai gravă: spațiile verzi dintre blocuri au înghițit apă atât cât au putut, iar după ce surplusul nu s-a mai absorbit, a ieșit la suprafață și s-au format adevărate mlaștini. În locurile de la vale, unde a ajuns apa curgând haotic de pe străzile situate la înălțime, s-au creat „lacuri” care i-au pus în dificultate pe șoferi, multe dintre mașini nefăcând față. Așa i s-a întâmplat unui șofer care s-a împotmolit în apa din fața Stadionului Mic: motorul s-a oprit, strada fiind inundată și nu a mai putut ieși de acolo decât împins; mașina a lăsat-o câțiva metri mai încolo, într-o parcare, căci n-a mai putut fi urnită de la cheie. Pagubele urmează să fie stabilite de mecanic și achitate de proprietar, fără a fi nimeni de vină, desigur.

Strazi ploaie noroaie Sfantu Gheorghe octombrie 2013 - 19

 

Străzile în reparații, pericol la drum deschis

Strada Victor Babeș – care urcă din Parc spre Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și strada Porumbeilor din aceeaşi zonă sunt în reparații capitale. Aici nu există nici șosea asfaltată, nici trotuar, astfel că circulația este un adevărat calvar. Ploile din ultimele zile au format bălți imense, iar cizma de cauciuc este cel mai de preț obiect al localnicilor.

„Nu pot să ies pe poartă pentru că intru direct în baltă. Nu înțeleg de ce nu au lăsat măcar trotuarul. Mașina nu o mai ținem aici pentru că nu avem unde să o parcăm. Este un calvar” – ne-a declarat o localnică.

Nemulțumiri au venit și de la angajații Inspectoratului Școlar al județului Covasna, care spun că este inadmisibil să nu fie măcar pietriș să se poată circula. „Este totuși o instituție publică. Ne lipim de gardurile caselor de pe stradă, dar dacă vine cineva din sens opus, nu mai putem trece” – a declarat un angajat.

Situația pe aceste străzi este într-adevăr rea. Noroiul ajunge în unele locuri până la genunchi, astfel că cei norocoși scapă cu încălțămintea murdară doar până la glezne. Nu e de neglijat nici faptul că această stradă poate fi periculoasă pentru că un moment de neatenție poate duce la căzături. Așa a pățit și o femeie ieri. „Am încercat să mă prind de garduri pentru a merge pe strada Porumbeilor, dar într-un loc în fața gardului este un tablou electric. Nu am vrut să prind tabloul pentru că cine știe ce se poate întâmpla, mai ales că ploua, și am căzut. Am alunecat și am căzut în apă și noroi” – povestește ea.

Oamenii spun că înainte de ploi se confruntau cu praf și nici nu puteau deschide geamurile pentru că intra praful după fiecare mașină care trecea prin zonă. „Nici nu mai pun covor în hol pentru că ar trebui să îl spăl în fiecare zi. Înțeleg că se lucrează și că va fi frumos, dar nu am cum să spun că îmi place situația de acum. Sper ca totuși autoritățile să ia măsuri și să împrăștie măcar pietriș până ce vor turna asfalt” – ne-a declarat o localnică.

Noroi am găsit și pe strada Váradi József, unde trotuarul este spart iar săpăturile sunt pline cu noroi. Oamenii de aici spun că sunt nevoiți să circule pe șosea, spre nemulțumirea șoferilor.

Primăria cunoaște situația, dar rezolvarea e limitată

Administratorul public al municipiului, Czimbalmos Kozma Csaba, ne-a declarat că îi sunt cunoscute în special aspectele legate de acele străzi aflate în reparații sau lucrări de canalizare. Czimbalmos a fost de acord cu faptul că vremea rea a adus haosul pe străzi și a spus că municipalitatea încearcă să remedieze acest lucru, atât cât se poate.

Am vorbit cu constructorii și cu cei de la Gosp Com care au lucrări pentru rețeaua de apă și canalizare, să încerce să facă circulabile porțiunile pe care lucrează – prin acoperire cu pietriș, podețe de lemn, pentru că nu pot fi lăsate așa, mai ales că va tot ploua în zilele următoare. În zona IȘJ, unde situația a devenit jalnică odată cu ploile, am dispus să se facă un traseu cu diametrul de un metru lățime, cu pietriș și nisip, astfel încât să poată circula pietonii”, a spus Czimbalmos.

Legat de celelalte situații, administratorul public a admis că nu prea se pot rezolva problemele de pe o zi pe alta, deoarece este vorba despre scurgeri nefuncționale și deformarea straturilor de asfalt, ceea ce evident conduce la formarea bălților.

Sunt două situații – dacă bălțile apar pe o stradă recent reabilitată, firma care a lucrat poate fi determinată să repare scurgerea. Dacă însă e vorba despre o stradă refăcută în urmă cu mai mulți ani, nu putem rezolva problema decât la momentul în care strada va intra din nou în reabilitare”, a mai explicat Czimbalmos Kozma Csaba.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.