ACTUALITATE 13 iunie 2017

O ursoaică şi doi pui, „cazați” la o unitate militară dezafectată din Bodoc

de Iulia Drăghici - Taraș | 3093 vizualizări

O ursoaică și cei doi pui ai săi s-au „cazat” luni seara la unitatea militară dezafectată din localitatea Bodoc. Marți dimineața comunitatea a fost alertată de faptul că „vizitatorii” din pădure s-au cocoțat într-un plop de la marginea drumului, fiind speriați de câinii de pază ai unității. Chiar dacă prezența urșilor în comuna Bodoc nu mai este o noutate, cel puțin în ultima vreme, și oamenii nu se mai declară uimiți de fenomen, marți dimineață aceștia s-au alarmat la gândul că o parte din elevii care învață la școala din Bodoc treceau pe lângă plopul în care erau urcați urșii, iar situația ar putea deveni periculoasă.

„Noi în fiecare zi avem probleme cu urșii. Unitatea militară este dezafectată, mai sunt vreo doi, trei paznici. Sunt vreo 9 hectare de teren acolo, unde e vegetație multă și azi dimineață o ursoaică cu puii au intrat acolo și nu mai ies. Azi dimineață s-au urcat într-un plop, lângă drum, pentru că s-au speriat de un câine. Era destul de periculos pentru că treceau copii la școală la Bodoc. Până a mers poliția de la Bodoc, deși nici nu știu ce ar fi putut să facă, urșii au coborât din copac și au mers înapoi, în grădina unității. E mare problemă. Și la gară și în unitate e plin cu urși. Trebuie să vină jandarmeria să îi scoată de acolo, pentru că așa e legea. Acum nu mai au voie să intervină vânătorii, pentru că urșii aparțin Ministerului Mediului. Sunt curios și eu cum se va rezolva problema. (...) Luni după masă la ora 18 în Bodoc, în câmpul de lângă sat oamenii au văzut trei ursoaice cu vreo șase pui. (...) Până nu va fi o problemă mare, adică un om omorât, nu cred că se vor lua măsuri. Toată lumea spune că nu sunt urși. Eu sunt vânător de vreo 20 și ceva de ani și niciodată nu am văzut așa ceva. Ziua umblă urșii în câmp, în sat, pe la gară și la unitatea militară și peste tot”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” primarul comunei Bodoc, Fodor István.

Toate acestea după ce la începutul lunii iunie, un urs a fost călcat de tren în Gara CFR din localitate și un altul a fost văzut în apropiere de aceasta.

Edilul ne-a mai spus și că în ultima vreme s-au depus circa opt dosare la Agenția pentru Protecția Mediului, pentru constatarea pagubelor provocate de urși. Aceștia au ucis cai, porci, oi și chiar au distrus stupi de albine aflați în centrul comunei Bodoc.

„De doi ani de zile nu s-au mai dat autorizații de împușcare și au rămas vreo 1.000 de urși în plus. În pădure, un urs trebuie să aibă cel puțin 200 – 300 de hectare de teren. Dacă nu se va face ceva, o să fie foarte multe probleme, pentru că se va distruge toată fauna, de la căprioare, la cerbi, mistreți și așa mai departe. Ursul este frumos. Este bine că îl avem, dar trebuie ținut acolo unde îi este locul și trebuie scoase exemplarele care nu sunt sănătoase, bătrâne și așa mai departe. Când ursoaicele fac câte trei, patru pui, atunci e destul de grav”, a mai spus primarul Fodor.

Deși nu era informat exclusiv pe cazul urșilor de la unitatea militară din Bodoc, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” că într-adevăr problema urșilor este una cât de poate de reală și că se caută soluții.

„Într-adevăr sunt foarte mulți urși. Chiar luni am avut o întrunire pe această temă cu toți cei implicați, să vedem cum o să întâmpinăm sezonul de vară pentru că este sigur că vor veni tot mai mulți în intravilane. Mai mult, vineri am programat din nou o întâlnire cu toți primarii și cu gestionarii fondurilor de vânătoare să fim pregătiți, să vedem ce avem de făcut. Oricum, fondul problemei rămâne pentru că sunt foarte mulți urși”, ne-a declarat prefectul.

În Covasna, de trei ori mai mulți urși decât pădure

În ultima lună animalele sălbatice au produs în județul Covasna pagube în valoare totală de aproape 143.000 de lei, conform Agenției pentru Protecția Mediului Covasna. Urșii, dar și porcii mistreți sau chiar șacalii sunt principalele specii care au atacat animale domestice și au distrus culturi agricole.

Potrivit datelor statistice, în anul trecut urșii au atacat 29 de bovine, 11 stupi de albine, 94 de ovine, șapte caprine, patru porcine și o cabalină, adică un total de 69 de cazuri sesizate, cu o valoare de 142.800 de lei.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Internațional pentru Vânătoare și Protecția Vânatului, Sárkány Árpád, suprafața actuală a pădurilor din județul Covasna este de trei ori mai mică decât numărul urșilor care locuiesc în ele.

„Sunt foarte multe probleme în conviețuirea carnivorelor mari, în special a ursului, cu populația rurală. În zonele acestea sunt chiar tensiuni sociale. Limita de toleranță a oamenilor care se confruntă zi de zi cu pierderea avuției lor, a animalelor și culturilor agricole este aproape de zero. Sunt foarte multe petiții transmise, sunt foarte multe cereri transmise chiar până la președinte sau ministru. Oamenii sunt foarte disperați pentru că de iarna trecută nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea numerică a acestei specii suprapopulate. După calculele oficiale, care sunt făcute de Agențiile de Mediu, cel puțin în județul Covasna sunt de trei ori mai mulți urși decât pădurea și locul de trai care poate să îi țină în condiții optime fără să migreze în așezări omenești locuite. Zi de zi ne aflăm într-o stare de conflict. Vânătorilor li s-au luat toate posibilitățile de a interveni”, a explicat Sárkány Árpád.

Acesta a mai precizat că la nivel național se ia în considerare înființarea pe viitor a unei unităţi regionale a Ministerului de Interne pentru intervenția rapidă în cazuri ca cel de la Bodoc.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.