ACTUALITATE 3 iulie 2017

O tumoare inoperabilă amenință viața micuței Teodora din Araci

de Iulia Drăghici - Taraș | 7479 vizualizări

În circa trei săptămâni, familia preotului Filip Coca din Araci trebuie să plece în Franța, pentru ca micuța Teodora, fiica lor în vârstă de 18 luni, să înceapă tratamentul cu chimioterapie, pentru care are nevoie de orice sprijin financiar

Teodora, fiica în vârstă de 18 luni a preotului Filip Coca din localitatea covăsneană Araci, a început mult prea devreme o luptă extrem de dificilă, aceea pentru propria viață. În luna mai a acestui an, părinții fetiței au primit devastatoarea veste că unicul lor copil are o tumoare inoperabilă. În termeni medicali, afecțiunea de care suferă copilul se numește „gliom ce pornește din chiasma optică și se prelungește pe nervii optici, pe hipotalamus și pe trunchiul cerebral”.

Ajutați de prieteni, comunitatea din Araci, preoți, Episcopia Covasnei și Harghitei și de alte persoane, părinții au reușit să trimită analizele în Franța, la Institutul Gustave Roussy, cel mai mare centru oncologic din Europa. Doar acest pas a costat 1.000 de euro. Vineri, pe 30 iunie, părinții au primit un răspuns și anume că viața Teodorei ar putea fi salvată dacă va urma un tratament pe bază de chimioterapie, care va dura circa un an și jumătate.

Costurile tratamentului sunt peste puterile familiei preotului din localitatea Araci, astfel că acum mai mult ca niciodată aceasta are nevoie de tot sprijinul comunității din județul Covasna și nu numai.

„Au venit rezultatele și ne primesc la tratamentul pe bază de chimioterapie care durează un an și jumătate. Detalii foarte multe nu știm încă. Sperăm să reușim să luptăm cu CAS-ul (n.red. Casa de Asigurări de Sănătate) și să obținem un formular european, care să deconteze tratamentul pentru că altfel nu cred că ne-am putea apropia. Din câte am auzit de la alți părinți, acesta poate să coste peste 200.000 de euro. În afară de acest fapt, noi trebuie să stăm acolo timp de un an și jumătate, poate chiar doi ani, cine știe. (...) Acum sperăm să mai strângem ceva bani ca să putem pleca”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, preotul din Araci, Filip Coca, tatăl Teodorei.

Cât despre starea de sănătate actuală a fetiței, tatăl acesteia ne-a spus că boala încă nu se manifestă în mod deosebit, iar internările din spital de până acum au fost periodice și doar pentru analize.

„Teodora se simte bine. Ea nici înainte nu se simțea rău, ci am văzut noi anumite simptome. Ce este sigur este că problema există, dar și că Dumnezeu lucrează și se pot face minuni. În Franța, fiind cel mai mare centru de oncologie din Europa, se tratează foarte multe cazuri, au experiență mare și se pot întâmpla lucruri”, ne-a mai spus Filip Coca, preot în Araci din noiembrie 2015.

Povestea Teodorei explicată de părinții acesteia

Povestea Teodorei a devenit vizibilă în comunitățile din Brașov și Covasna prin intermediul unui blog, creat de părinții fetiței, www.teodoracoca.wordpress.com.

„Trecând pe lângă centrele de colectare financiară pentru copiii bolnavi de cancer, care aveau tumori, ne uitam, cu regret, dar niciodată nu ne-am gândit că va fi și copilul nostru unul dintre ei.

Din păcate a venit și pentru noi o grea încercare. Fetița noastră, Teodora, a fost diagnosticată pe data de 12.05.2017 (de fapt aceasta este data RMN-ului), cu gliom ce pornește din chiasma optică și se prelungește pe nervii optici, pe hipotalamus și pe trunchiul cerebral. Luând legătura cu câțiva medici neurochirurgi din țară (din București, Constanța și Sibiu) aceștia ne-au spus că nu este cazul de operație. Dumnezeu ne-a scos în cale un grup de mămici de copii cu aceleași probleme ca ale noastre și care ne ajută enorm. Dumnezeu unește în suferință!”, arată o parte din textul publicat pe blogul Teodorei. Acesta continuă astfel:

„Povestea noastră începe pe când Teodora avea vreo două luni, când am observat un nistagmus (manifestare spontană sau provocată caracterizată prin mișcări involuntare și sacadate de mică amplitudine ale ochilor). Nistagmusul a devenit mai accentuat la vârsta de circa 9 luni, atunci fiind prezent, dar nu permanent, ci doar la schimbarea privirii (din câte am observat noi). Nu ne mai aducem aminte exact, dar pe la 6 luni obișnuia să aplece căpşorul într-o parte, iar de pe la 10-11 luni a început să clatine ușor căpşorul stânga-dreapta (ca și cum ar zice „nu”), dar doar în anumite momente. La un an și patru luni a fost diagnosticată, de oftalmolog, cu nistagmus, iar spasmus nutans era sub observație.

Inițial am început consultul oftalmic în Brașov, fără a se pune un diagnostic. Mai apoi am fost trimiși la neurologie, medicul întărind părerea oftalmologului că trebuie exclusă cauza oftalmică a nistagmusului, așa că am ajuns la București. Aici a fost pus diagnosticul, care a fost confirmat de o a doua părere dată de un oftalmolog din Brașov. Oftalmologul din Brașov a recomandat din nou consult neurologic, de unde am primit trimitere pentru un RMN la cap. Fata fiind răcită, nu s-a putut face anestezie li am fost nevoiți să așteptăm destul de mult.

Cert este că pe data de 12.05.2017, în urma RMN-ului s-a descoperit acest gliom. Toți medicii care au văzut rezultatele RMN-ului ne-au spus că tumora este inoperabilă pentru că zona în care se află este foarte delicată. Unul dintre medici ne-a spus că șansele fetiței noastre de a se face bine sunt doar la clinica Gustave Roussy, unde foarte mulți copii cu același diagnostic au fost tratați cu rezultate excepționale. Doar pentru a avea o a doua opinie în Franța, consultația ne costă 1.000 euro, iar tratamentul este de lungă durată și se face cu o aparatură care nu există la noi (Proton Therapy).

Puterea noastră financiară este foarte limitată, şi de aceea ne vedem nevoiți să apelăm la orice variantă posibilă în vederea găsirii fondurilor necesare tratamentului copilului nostru la această clinică”, mai transmit părinții Teodorei.

Conturi pentru donații

Cei care sunt dispuși și au posibilitatea să o facă, pot ca din puținul lor să dea o șansă la o viață sănătoasă unui copil care abia începe să se bucure de copilărie. Donații se pot face în următoarele conturi:

Cont în lei Coca Teodora Florina: RO 07 RNCB 0053 1545 4512 0001

Cont Euro Coca Teodora Florina: RO 77 RNCB 0053 1545 4512 0002 (SWIFT: RNCB RO BU)

Sau la Fundația „Bucuria Darului” CIF RO32339596, Registrul Asociațiilor și Fundațiilor Brașov: 3 / 01.10.2013, Sediul social: Str. Gospodarilor, nr.5, Brașov, Telefon: 0368465348

Cont în lei IBAN: RO 34 RZBR 0000 0600 1613 8641

Cont Euro IBAN: RO 23 RZBR 0000 0600 1613 8645, cod SWIFT: RZBR RO BU.

De asemenea, firmele care vor să doneze impozitul pe profit pot face acest lucru completând un formular disponibil pe blogul www.teodoracoca.wordpress.com.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Mircea Mircea, 14 aprilie 2019
Doamne ajuta-o sa se faca bine. Ma intristez sa vad cum oamenii persevereaza pe drumuri gresite. Fetita nu are nevoie de chimioterapie si alte ”tratamente” ”medicale (?)” in Franta. Ele doar citeste integral
lili, 4 iulie 2017
Cata durere... nimic nu doare mai tare decat sa-ti vezi copilasul in suferinta crunta provocata de aceasta boala nemiloasa... tratamentele cu citostatice sunt chinuitoare, poate tratamentul despre citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.