ACTUALITATE 4 noiembrie 2021

O sală de operații transformată în salon ATI COVID la Spitalul Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 1113 vizualizări

Chiar și cu suplimentarea locurilor, secția Terapie Intensivă este plină; 12 din 12 paturi ocupate 

Secția de ATI COVID a Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Sfântu Gheorghe a fost extinsă, pentru că tot mai mulți pacienți în stare gravă ajung aici. Astfel, după o reorganizare, de la 10 paturi ATI s-a ajuns la 12, după ce o sală de operații a fost transformată în salon de Terapie Intensivă. Toate paturile ATI COVID de la SJU Covasna sunt ocupate în prezent. 

Dintre pacienții internați miercuri la ATI, 9 erau în stare critică, conectați la aparate de ventilație non-invazivă, iar ceilalți trei erau intubați. Niciunul dintre aceștia nu este vaccinat. 

Din cauza numărului mare de pacienți care au nevoie de Terapie Intensivă a trebuit să creștem la 12 numărul paturilor. În acest sens a fost desființată o sală de operații și refuncționalizată sala de operație respectivă în salon de terapie intensivă. Am reușit astfel să păstrăm și numărul de paturi totale de terapie intensivă, adică să nu organizăm activitatea de COVID în detrimentul pacienților non-COVID, deci avem tot așa, cele 20 de paturi de terapie intensivă per global, din care 12 paturi de terapie intensivă pentru COVID”, a declarat miercuri, într-o videoconferință de presă, managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert. 

Tot acesta a punctat și că ATI a atins capacitatea maximă și că dacă pe viitor va trebui din nou extinsă, nu se va putea face fără să afecteze mai mult activitatea non-COVID. 

În momentul de față, la noi, în secția de Boli Infecțioase COVID, se face o sub-terapie intensivă. Atât de grav sunt pacienții. Majoritatea, într-un cadru normal, ar trebui să ajungă la Terapie Intensivă. Terapia Intensivă are și ea o capacitate. Peste cifra aceasta, nu văd cum putem să trecem în condițiile neafectării activității de non-COVID. Ceea ce nu ne putem permite. De aceea am făcut de mai multe ori apel la responsabilitate și din partea societății și din partea locuitorilor. Practic, suntem împinși în această situație, de a nu face față unor situații deosebit de grele. Cum este aceasta. Este o muncă susținută. (...) Situația este extrem de gravă”, a spus managerul SJU. 

Soluția trecerii de perioada de criză este tot la îndemâna locuitorilor județului, a spus András-Nagy Róbert, context în care a punctat iar că s-au făcut și până acum apeluri la populație să adopte un comportament responsabil, pentru că aglomerarea secțiilor COVID afectează tratamentul celorlalte patologii, la fel de grave. 

Bilanțul de miercuri a arătat că la SJU Covasna erau internați 86 de pacienți COVID-19, dintre care 70 la Boli Infecțioase, 12 la ATI și patru la Chirurgie. 

La nivel de județ, datele din 3 noiembrie au arătat că s-au înregistrat 42 de cazuri noi de COVID-19, iar numărul de îmbolnăviri active se ridică la 1.335, cu o incidență de 5,89/1000. Cele mai multe, 575, sunt la Sfântu Gheorghe (incidență 9,00/1000). 

În luna octombrie, la Spitalul Județean au fost internați 138 de pacienți COVID, dintre care 57 la ATI. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.