O nouă speranță pentru rușinea din centrul orașului Întorsura Buzăului?
Uriașa clădire neterminată din centrul orașului Întorsura Buzăului, o adevărată rușine și bătaie de joc la adresa banului public, s-ar putea transforma într-un centru multifuncțional, căpătând astfel un scop, altul decât cel de a strica imaginea localității. Cel puțin așa arată proiectul depus de autoritățile locale la Compania Națională de Investiții (CNI). Ar fi nevoie de patru milioane de euro ca acest spațiu, care în prezent zace în paragină, să se transforme într-un loc pentru persoanele defavorizate, victime ale violenței domestice, respectiv centru de zi pentru persoane în vârstă, dar și cinematograf.
Potrivit primarului Raul Urdă, proiectul este pe lista de sinteză a CNI.
„Proiectul a fost făcut de fosta administrație și l-am redepus la Compania Națională de Investiții, de anul trecut. Am primit un răspuns că este cuprins în lista lor de sinteză, deci avem promisiuni că îl vor analiza. Este un proiect foarte mare, de patru milioane de euro. Dorim să facem acolo un centru multifuncțional, așa se numește și proiectul, „Centru multifuncțional Întorsura Buzăului”, unde vor fi vreo 13 garsoniere, unde pot sta familii defavorizate, victimele violenței domestice, va fi un centru de zi pentru persoane vârstnice, dar și o sală de spectacole și cinematograf. Proiectul e depus deja, e pe lista de sinteză și acum sperăm că vom avea răspuns favorabil”, ne-a spus zilele trecute Raul Urdă.
Subiectul a fost deschis cu ocazia aprobării bugetului pe anul 2021, respectiv a planului de investiții. Și în dezbaterea de săptămâna trecută, tot pe marginea banilor publici, organizată la Casa de Cultură orășenească, s-a vorbit și de faptul că același proiect a fost depus și respins pentru finanțare prin Programul Operațional Regional 2016-2020.
„Singura problemă pe care o avem este că nu avem intabulate străzile, trotuarele. Motiv pentru care și pe POR am fost respinși. Am inițiat procedurile, depinde de durata acestora și în funcție de sursele de finanțare care vor fi lansate, vom aplica, în funcție de prioritățile orașului vom încerca să coroborăm cele două astfel încât să obținem maximul din ce se oferă”, a explicat atunci Lavinia Boian, șefa Biroului de Programe, Proiecte, Strategii și Investiții din cadrul Primăriei Orașului Întorsura Buzăului.
Construcția a fost începută în 1992 cu scopul de a înființa aici o casă de cultură a orașului, dar din lipsă de bani, pentru că s-au oprit finanțările de la Guvernul de atunci, nu a mai fost finalizată niciodată. S-au investit aproximativ 1,7 milioane de euro. De-a lungul timpului au existat chiar planuri de a transforma clădirea într-un bloc de locuințe sociale, însă nu s-a materializat ideea.
Tot legat de locații pentru cultură, primarul din Întorsura Buzăului Raul Urdă ne-a spus și că fosta administrație a câștigat un proiect similar, care se ridică la un milion de euro, pentru transformarea fostei clădiri de bancă, situată în apropierea primăriei, într-un centru cultural modern.
Acolo va fi o clădire cu mansardă, lift, birouri, sală de festivități, unde vor putea avea loc cununii, dar și lansări de carte. În plus, aici va fi, odată pentru totdeauna, și sediul bibliotecii orășenești.
Autoritățile locale au cumpărat acest spațiu la finele anului 2016 cu 200.000 de euro.