ACTUALITATE 17 martie 2023

Deznodământ în soarta Casei de Cultură a Sindicatelor?

de Iulia Drăghici - Taraș | 1346 vizualizări

Primarul din Sfântu Gheorghe: „Eu mă bucur, vă spun sincer. Sunt fericit. În sfârșit! Abia aștept să iasă și sentința finală, dacă în sfârșit vom avea un proprietar” 

Cea mai recentă hotărâre a Tribunalului Covasna față de soarta Casei de Cultură a Sindicatelor, prin care a stabilit că Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) are dreptul de a folosi clădirea, este binevenită, spune primarul Antal Árpád. Edilul a punctat că în acest fel măcar se lămurește cine poate fi tras la răspundere pentru felul în care arată astăzi clădirea. Acesta a precizat că toate demersurile depuse la guvern, pentru ca dreptul de folosință al clădirii să fie transferat municipalității, au fost stopate, dar și că, dacă va fi cazul, autoritățile vor negocia să cumpere clădirea. 

Vedeți cu toții cum arată Casa de Cultură a Sindicatelor. Vine un sindicat, dă în judecată statul și primăria și afirmă că este a lui. Păi acum vă întreb: dacă e a lui, atunci de ce nu se ocupă de clădire? În primă fază a câștigat. Instanța spune că e a lui. Eu mă bucur, vă spun sincer. Sunt fericit. În sfârșit! Abia aștept să iasă și sentința finală, că, dacă în sfârșit vom avea un proprietar, vom avea cu cine să negociem, pe cine să executăm, pe cine să amendăm că nu ține proprietatea lui. Dar până acolo, dacă cineva spune că e a lui, atunci de ce nu are grijă de clădirea aia? (...) Eu nu vreau să iau de la nimeni nimic. Dacă e a lui, da, dar dacă e abandonată, atunci să fie a orașului. Dacă e a lui, atunci putem să vorbim, să facă ce vrea, să se spele pe cap, cum se spune. Din punctul meu de vedere, din punctul de vedere al orașului, lucrurile trebuie să fie ok, să nu fie ceea ce este acuma clădirea aceea. Să plătească impozit, dacă trebuie să plătească impozit, să facă evenimente culturale, să aibă venituri. N-am nicio problemă”, a declarat primarul Antal Árpád joi, într-o conferință de presă, ca răspuns la întrebarea jurnaliștilor prezenți. 

În acest context, edilul a precizat și că demersurile inițiate la București au fost sistate. 

Procesul este, aștept să ajungă la final. Până atunci, clar, drumul pe care noi am pornit nu mai poate fi continuat. Am și primit o adresă de la Ministerul de Finanțe în acest sens, că nu se poate adopta o hotărâre de guvern până nu se finalizează aceste procese. Dar pe această speță, vă spun, eu țin pumnii Sindicatelor să câștige, că după aceea putem să îi executăm, putem să cumpărăm. Adică important e să se rezolve cumva soarta acelei clădiri. Să modernizeze ei. Sunt fericit, nu trebuie să cheltui eu bani”, a mai spus primarul din Sfântu Gheorghe. 

Tot acesta a precizat și că, dacă va fi scoasă la vânzare, autoritățile vor fi interesate să cumpere clădirea Casei de Cultură. 

Noi vom fi interesați. Evident, ar fi fost foarte ok să o primim gratuit de la guvern, dar dacă proprietarul nu este statul, ci este o entitate juridică, atunci vom negocia cu ei. Vom încerca să cumpărăm sau, dacă nu, să facă ei, să modernizeze ei. Încă o dată, pe mine mă interesează ca acea clădire să fie în regulă și să se reincludă în circuitul cultural al orașului. Asta mă interesează. Dar până atunci tot am acest semn de întrebare: dacă cineva spune că e a lui, de ce nu are grijă de clădire? Că până la urmă, dacă instanța va spune că e a lui, și vom ajunge să vorbim de vânzare-cumpărare, mult mai ieftin vor putea vinde dacă va rămâne jumătate din clădire decât dacă ar fi avut grijă de clădire”, a mai spus Antal Árpád. 

Cea mai recentă decizie a Tribunalului Covasna 

Tribunalul Covasna a dat în 23 februarie a.c. o hotărâre în care a decis, printre altele, că admite „în parte cererea precizată formulată de reclamantele ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A CASELOR DE CULTURĂ ALE SINDICATELOR DIN ROMÂNIA şi CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR SFÂNTU GHEORGHE în contradictoriu cu pârâţii MUNICIPIUL SFÂNTU GHEORGHE prin PRIMAR şi STATUL ROMÂN PRIN MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE”. 

Magistrații au primit un raport de expertiză care arată că „reclamanta CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR SFÂNTU GHEORGHE a dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului construcţie în suprafaţă de 2662 mp”. În plus, sentința pe scurt mai constată și că „reclamanta ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A CASELOR DE CULTURĂ ALE SINDICATELOR DIN ROMÂNIA a dobândit dreptul de folosinţă gratuită asupra imobilului teren în suprafaţă de 4724 mp întabulat în cartea funciară nr. 28136 Sfântu Gheorghe”. 

Dosarul în discuție a fost înregistrat în septembrie 2020. 

La finele lunii iulie 2021, consilierii locali din municipiul Sfântu Gheorghe au adoptat o hotărâre prin care își asumau oficial că, în cazul în care vor primi în administrare Casa de Cultură a Sindicatelor, așa cum au solicitat în câteva rânduri Guvernului și Ministerului Finanțelor, în șapte ani o vor reabilita și o vor readuce în viața culturală a urbei.

Ba mai mult, în primăvara lui 2021, Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat că a făcut o plângere penală, „pentru că această clădire este neîngrijită şi creează probleme de ordine și sănătate publică”, și a informat din nou cu această ocazie că „doreşte preluarea clădirii Casei de Cultură a Sindicatelor şi reintroducerea ei în circuitul cultural al oraşului, însă pentru acest lucru este nevoie de o decizie la nivel central în ceea ce priveşte tot patrimoniul fostului sindicat comunist”.

În trecut au fost și diverse alte încercări de a prelua, legal, clădirea, dar, după cum se constată, nici una nu s-a finalizat. În prezent, imobilul, care este în centrul reședinței de județ, se degradează accelerat, are toate geamurile sparte, uși nu mai există, în interior sunt grămezi întregi de gunoaie și este folosit ca toaletă publică și, totodată, și dormitor, pentru oamenii străzii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.