ACTUALITATE 15 februarie 2018

O nouă parcare în zona Pieței Centrale din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1137 vizualizări

Sediile instituțiilor cu utilaje grele din zonă vor fi mutate la periferia orașului

Primăria Sfântu Gheorghe lucrează la un Plan Urbanistic Zonal cu soluții pentru crearea de noi locuri de parcare în zona Pieței Centrale din oraș. Autoritățile locale își propun să mute sediile instituțiilor cu parc auto și utilaje grele la periferie și în loc să construiască atât de necesarele noi locuri de parcare.

Problema lipsei acute de locuri de parcare în zona centrală a municipiului Sfântu Gheorghe a fost din nou subiect de discuție în cea mai recentă ședință de Consiliu Local, când s-a aprobat și bugetul pentru anul 2018. Întrebat despre cum poate fi rezolvată situația aproape infernală din zona ANAF-ului sau din zona Pieței Centrale, primarul a dezvăluit, dar și reamintit câteva planuri.

„În ceea ce privește posibilitățile de amenajări de parcări, avem în curs de elaborare un Plan Urbanistic Zona pentru toată zona de lângă piață, deci practic de la strada Bánki Donát până la Császár Bálint, Crângului și Kriza János, acolo unde au sediile Multi-Trans-ul și Gospodăria Comunală. Scopul nostru este ca acele instituții să se mute din centrul orașului la marginea orașului, mai ales că, spre exemplu, pentru Gospodăria Comunală am cumpărat din proiecte europene foarte multe utilaje grele. Nu e normal ca acele utilaje grele să fie parcate în centrul orașului și nu e normal nici ca autobuzele să fie reparate în centrul orașului. Toată zona aceea, după ce vom aproba acest PUZ, va fi demolată și curățată și acolo vrem să construim instituții și parcări. Va rezolva o parte din probleme, dar nu va rezolva toate problemele”, a declarat marți, primarul Antal Árpád.

„Băncile să construiască pentru clienții lor parcări supraetajate, nu noi să construim din banii contribuabililor”

De asemenea, în ceea ce privește lipsa parcărilor din zona Finanțelor Publice, mai în glumă mai în serios, primarul Antal Árpád a precizat că poate instituțiile private din zona respectivă, în special băncile comerciale, ar trebui să rezolve problema parcărilor pentru clienții lor și nu primăria, din banii tuturor contribuabililor.

„Cea mai mare problemă a orașul din acest punct de vedere este că nu a fost construit pentru a oferi loc de parcare pentru 20.000 de autoturisme. Putem să spunem noi orice, să fim cei mai inteligenți oameni din lumea asta, dar nu vom găsi soluții, așa cum nu a găsit niciun oraș din România. Sunt țări în Europa, unde pentru a înregistra în circulație un autoturism trebuie să dovedești că ai loc de parcare pentru autoturismul respectiv. Dacă nu poți dovedi acest lucru, atunci nu poți înregistra autoturismul și nu poți circula pe drumurile publice. Suntem foarte departe de aceste abordări și evident trebuie să găsim soluții pentru prezent, nu pentru trecut. Practic, problema centrului sunt instituțiile. (...) În momentul în care la începutul anilor 90 s-a dat autorizație de construcție pentru aceste instituții, nu s-a gândit nimeni că peste 25 de ani vor fi atât de multe autoturisme. Astăzi, dacă cineva dorește să construiască o bancă, dacă nu ar construi un anumit număr de parcări, nu ar primi autorizație de construcție. Poate ar trebui să încercăm, noi aici împreună, să reglementăm acest aspect și să retragem autorizațiile de funcționare acelor instituții care nu vin cu soluții pentru rezolvarea acestor probleme și băncile să construiască pentru clienții lor parcări supraetajate, nu noi să construim din banii contribuabililor”, a mai explicat primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Edilul a precizat în repetate rânduri că nu se va apela sub nicio formă la micşorarea spaţiilor verzi și nici nu va renunțare la spaţiile de joacă pentru copii pentru a face loc maşinilor.

În urmă cu un an, Antal Árpád făcea cunoscut faptul că în zona din spatele magazinului Şugaş sunt în prezent 263 de locuri de parcare și garaje, în condițiile în care numărul de mașini deținute de cetățenii care locuiesc în această zonă a trecut de 509, subliniind astfel dificultatea găsirii unei soluții rapide pentru această problema importantă.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.