ACTUALITATE 20 noiembrie 2016

O lege a agriculturii montane și revitalizarea sportului românesc, în programul candidaților ALDE Covasna

de Sever Ioan Miu | 240 vizualizări

În cadrul întâlnirii avută vineri cu reprezentanții presei, candidații ALDE Covasna la alegerile parlamentare și-au prezentat programul politic. Printre prioritățile ALDE se numără revitalizarea sportului românesc și o lege a agriculturii montane. Totodată, reprezentanții ALDE au atins și chestiunea movilei artificiale care urmează să fie ridicate în fața statuii lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe.

SOS sportul în școli

Secretarul general al ALDE, Nicolae Nasta, care candidează pe primul loc pentru Senat în județul Covasna, a amintit de apelul semnat de 60 sportivi de seamă ai României - printre care Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Ilie Năstase, precum și handbalistul covăsnean Gavril Kicsid. ALDE dorește includerea apelului în programul său de guvernare, în condițiile în care „abandonarea educației fizice și a sportului în școli“ afectează sănătatea populației. Soluția, potrivit reprezentanților ALDE, ar fi susținerea urgentă a unui program național pentru sănătatea populației și mișcare fizică, printre prevederile sale numărându-se introducerea educației fizice ca materie obligatorie în tot sistemul de învățământ.

Totodată, viceprimarul  oraşului Întorsura Buzăului, Ştefan Platon, aflat pe primul loc pe lista ALDE Covasna pentru Camera Deputaţilor, a declarat că lucrează la o lege a agriculturii montane, care să sprijine producătorii din aceste zone după modele funcţionale în alte ţări din Europa Occidentală, cum ar fi Elveţia. Potrivit lui Platon, citat de Agerpres, una dintre marile probleme ale fermierilor este lipsa desfacerii produselor, mulţi ajungând în situaţia de a da laptele la purcei sau de a vinde carne al preţuri derizorii. În atenția candidatului la Camera Deputaților se află, potrivit aceleiaşi surse, şi exploatările forestiere, Ștefan Platon pledând pentru stoparea exportului de lemn brut şi procesarea acestuia în ţară.

Programul ALDE pentru agricultură prevede și încurajarea asocierii fermierilor în  cooperative, pentru a rezolva problema desfacerii produselor. Reprezentanții partidului subliniază că nu doresc reînființarea vechilor cooperative agricole de producție, ci participarea voluntară a fermierilor în cooperative care să le reprezinte mai bine interesele pe piață.

Reacții la proiectul movilei de la statuia lui Mihai Viteazul

În contextul apelului Forumului Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FRCHM) privind  movila care ar trebui să fie ridicată în dreptul statuii lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, Leca Băncilă, candidat ALDE la un loc în Camera Deputaților, a declarat: „Nu vom fi de acord ca acel grup statuar să fie îngrădit nici în spatele unei movile, nici în spatele altei construcții, pentru că avem îngrădit vizual accesul la catedrala noastră (...) Insistăm pentru o soluție care să țină cont de toate interesele“.

Declarația vine după ce FRCHM a transmis un apel principalilor candidați ai „partidelor românești“ din județ, de a se împotrivit ridicării colinei artificiale din fața statuii lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, supranumită „Balaurul”. Propunerea de a reduce înălțime colinei de la 5 m la 1 m, înaintată recent de cei patru reprezentanți români din Consiliul Local Sfântu Gheorghe,  a primit recent un refuz din partea Primăriei, care consideră că este o chestiune de urbanism care a fost „dusă într-o direcţie româno-maghiară“.

 

Teme articol: alegeri propuneri alde legi
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.