ACTUALITATE 16 noiembrie 2022

La ce farmacie poți duce medicamentele expirate

de Daniela Luca | 1629 vizualizări

Colectarea se face în ultima zi de joi a fiecărei luni 

Cei care au făcut curat prin cutia cu medicamente și nu știu cum să procedeze cu cele expirate, le pot duce la Farmacia Medicom din Sfântu Gheorghe, în ultima zi de joi a fiecărei luni. Unitatea are contract cu o firmă care colectează deșeuri periculoase. 

Cu toate că legislația nu obligă farmaciile să preia medicamentele expirate de la cetățenii care solicită acest lucru, există unități care au contracte cu firme specializate în colectarea deșeurilor periculoase. O astfel de farmacie se află în Sfântu Gheorghe, pe strada Bánki Donáth nr. 5. 

Acest lucru este necesar pentru ca medicamentele expirate să fie colectate în condiții de siguranță pentru mediu, ne-a spus farmacista Akácsos-Tartán Hilda. După colectare, deșeurile sunt predate unei firme specializate pentru a fi neutralizate.

„În fiecare ultima zi de joi a lunii primim medicamente, pentru că de atunci putem să le ambalăm și să le punem unde trebuie ca să fie trimise mai departe. Poate să vină oricine cu medicamentele. Facem un xerox după buletin și scriem ce cantitate a predat. Asta este procedura. Avem contract cu o firmă care se ocupă cu deșeuri periculoase, pentru că doar ei pot să se ocupe de medicamentele expirate. Noi am făcut acest lucru și înainte, numai că recent am început să facem anunțul și pe Facebook, ca să ajungă la mai multă lume informația, pentru că am citit că lumea nu știe unde să le ducă. Ultima dată am trimis prin firma respectivă 80 de kilograme de medicamente expirate. S-au adunat în aproximativ jumătate de an atâtea, iar de acum încolo credem că o să fie și mai mare cantitatea, pentru că mai multă lume știe că pot să le aducă la noi”, ne-a spus marți farmacista de la Medicom, Akácsos-Tartán Hilda. 

Următoarea acțiune de colectare va avea loc, așadar, pe 24 noiembrie. 

Medicamentele expirate nu sunt deșeuri menajere

Reprezentanții companiei de salubrizare TEGA atrag atenția asupra faptului că, alături de înălbitori, vopsele, pesticide sau lipici, medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor periculoase și nu trebuie aruncate la gunoi. 

„După informațiile noastre, medicamentele trebuie duse înapoi în farmacia din care au fost luate, procedura nu este însă definită foarte exact. Având în vedere că farmacia trebuie să plătească pentru transportul medicamentelor expirate, oamenii sunt refuzați de ei de foarte multe ori”, ne-au transmis reprezentanții TEGA. 

Președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabó Péter, spune că, în timpul pandemiei de Covid, cantitatea de medicamente neutilizate sau expirate a crescut. Acesta a explicat că este important ca pacienții să cumpere doar cantitatea de medicamente prescrisă de medici, pentru că odată ce ajung în aer, prin ardere, sau în sol, respectiv în pânza freatică, substanțele chimice poluează și produc daune întregului ecosistem, de la floră, faună, până la animale și implicit oameni.

Deși sunt deșeuri periculoase, aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare din România, se arată în expunerea de motive a unui proiect de lege menit să combată poluarea cu acest tip de deșeuri.

Sursă foto: Facebook/Farmacia Medicom Gyógyszertár

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.