ACTUALITATE 9 ianuarie 2017

Numirea noilor directori de școli va genera revolte

de Iulia Drăghici - Taraș | 2208 vizualizări

Inspectorul școlar general din Covasna spune că soluția noului Minister al Educației este discriminatorie

Toți directorii de școli din județul Covasna, care fie nu au participat la concursul național din perioada octombrie – decembrie 2016, fie nu au promovat examenul, au fost înlocuiți din funcție. Potrivit inspectorului școlar general al județului Covasna, Kiss Imre, acest lucru s-a întâmplat înainte ca noul ministru al Educației să transmită o notă inspectoratelor școlare, prin care dispune că foștii directori pot fi numiți prin detașare, indiferent dacă au participat sau nu la concurs.

„Această notă a apărut vineri după masa (n.red. 6 ianuarie), dar până atunci am avut un alt document prin care ni se solicita să rezolvăm această problemă până pe 6 ianuarie. Noi am forțat, în sensul că am avut multe discuții, propuneri și așa mai departe. Au fost consilii profesorale care ne-au trimis de 3, 4 ori propuneri cu același director care trebuia schimbat, dar noi le-am trimis înapoi cu motivația că metodologia nu permite. În ultimă instanță tot s-a găsit cineva care a acceptat să fie director, mai degrabă de nevoie. Acum ne trezim că avem derogare, dar după ce am rezolvat toate cazurile din județ. Luni dimineață la noi aproape toate școlile aveau directori numiți. La una singură ne lipsea un adjunct. Am rezolvat și mișcările la catedră, totul și acum ne trezim că se putea și altfel”, ne-a spus inspectorul școlar general al județului Covasna, Kiss Imre.

Acesta a mai precizat că soluția noului Minister al Educației va genera revolte pentru că este discriminatorie la adresa celor care au respectat metodologia anterioară și că nu se va putea opune în cazul în care noii directori investiți se vor răzgândi în favoarea celor care fie nu au participat, fie nu au promovat concursul.

„La nivel de țară sunt 300 și ceva de posturi unde nu au fost depuse deciziile de numire a directorilor. (...) Acolo putem să îi numim în funcție pe cei care au fost până acum, dar asta e discriminatoriu. Până acum cine voia să continue, dar nu putea pentru că nu a participat la concurs sau nu a promovat examenul, nu avea voie. Acum ne trezim că acolo unde, nici după multe discuții și propuneri nu s-a găsit o soluție viabilă, este permis orice. E clar că vor fi revolte pentru că cei care au fost numiți până acum pot să își dea demisia. Eu nu pot să mă opun. (...) Dacă dintre cei numiți sunt unii care spun că nu vor, este dreptul lor și atunci întrebăm din nou colectivitatea și propunem altă persoană. Asta va fi pe parcurs. Noi i-am numit pe toți conform metodologiei în vigoare până vineri după masă”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” Kiss Imre.

În județul Covasna 16 unități de învățământ nu au avut participanți la concursul de directori, iar 17 școli nu au avut nici directori adjuncți din cauza lipsei de participare la acest concurs național. 68 dintre cele 95 de cadre didactice din județul Covasna care au candidat pentru posturile de directori, respectiv directori adjuncți au promovat examenul de directori.

Teme articol: scoli directori invatamant
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.