Numărul scutirilor medicale pentru orele de Educaţie fizică şi sport, în scădere
Numărul elevilor din judeţul Covasna scutiţi medical de orele de Educaţie fizică şi sport a scăzut în primul semestru din acest an cu 100 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar.
„În anul şcolar anterior, au fost 772 elevi scutiţi în primul semestru, iar acum avem 672, deci mai puţini cu 100 (...) În clasele primare sunt 132 de copii scutiţi, în clasele gimnaziale V-VIII sunt 218, iar la liceu şi şcoală profesională, în total sunt 322. Diferenţa cea mai mare faţă de numărul înregistrat anul trecut provine de la categoria elevilor de liceu şi profesională, deci faţă de anul şcolar trecut sunt cu 70 mai puţini scutiţi în acest an din această categorie“, a declarat marţi inspectorul şcolar general Kiss Imre.
El a menţionat că elevii scutiţi de efort trebuie să fie prezenţi la orele de educaţie fizică chiar dacă nu iau activ parte la acestea şi a opinat că scăderea numărului de scutiri s-ar putea datora atât acestui lucru, cât şi faptului că medicii nu mai eliberează cu aceeaşi uşurinţă aceste hârtii.
„Este bine că numărul este mai mic. Noi considerăm că participarea la orele de educaţie fizică şi sport este benefică pentru elevi, având în vedere că foarte mulţi stau mult timp în faţa calculatorului“, a mai spus Kiss Imre.
În primăvara acestui an, conducerea Inspectoratului Şcolar s-a declarat nemulţumită de numărul mare de scutiri medicale, susţinând că multe dintre acestea nu au un motiv medical temeinic.
Preşedinta Colegiului Medicilor Covasna, dr. Lucia Seres, a confirmat la acea vreme că foarte mulţi elevi solicită scutiri medicale pentru orele de sport invocând tot felul de motive mai mult sau mai puţin reale, dar unii dintre ei recunosc că nu vor participe la aceste ore pentru că sunt comozi sau pentru că normele sunt prea grele şi riscă să ia note proaste şi să-şi strice mediile generale, unii dintre ei fiind încurajaţi în acest sens chiar de către părinţi.
În opinia sa, singura cale de a încuraja elevii să practice cu plăcere sportul şi să renunţe la a mai inventa tot felul de boli imaginare pentru a scăpa de orele de educaţie fizică ar fi înlocuirea notelor cu calificative atât la clasele gimnaziale cât şi la cele liceale.
Potrivit acesteia, mulţi dintre copiii care vin la consultaţii sunt obezi, prezintă deformări ale coloanei vertebrale şi chiar au apărut şi cazuri de diabet la vârste fragede, iar multe boli pot fi prevenite, tratate ori ameliorate prin practicarea sportului.