ACTUALITATE 16 septembrie 2009

Numărul firmelor suspendate în judeţ, de 9 ori mai mare decât anul trecut

de Covasna Media | 584 vizualizări
Prezenţa crizei financiar-economice în judeţul Covasna este reflectată, din păcate, în siste mul antreprenorial – aşa cum rezultă din analiza cifrelor din primele 8 luni ale acestui an.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2009, numărul firmelor care şiau suspendat activitatea a ajuns la 921, ceea ce reprezenintă o creştere de 923% a suspendărilor faţă de cele

Prezenţa crizei financiar-economice în judeţul Covasna este reflectată, din păcate, în siste mul antreprenorial – aşa cum rezultă din analiza cifrelor din primele 8 luni ale acestui an.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2009, numărul firmelor care şiau suspendat activitatea a ajuns la 921, ceea ce reprezenintă o creştere de 923% a suspendărilor faţă de cele înregistrate în perioada corespunzătoare a anului 2008.

Radierile voluntare efectuate în primele opt luni din acest an au crescut cu aproape 208%, faţă de aceeaşi perioadă din 2008, fiind radiate 357 de firme, iar numărul dizolvărilor voluntare –178 de firme, a crescut cu 947% faţă de perioada ianuarie - august 2008.

Dacă la radieri şi dizolvări Covasna se află peste media ţării, de aproape 2 ori, la suspendare de activitate judeţul se situează puţin sub media ţării, respectiv, faţă de o dinamică de 1181% la nivelul ţării, în judeţul Covasna s-a înregistrat o dinamică de 923%.

Peste 9000 de firme

La finele lunii august, în judeţ erau înregistraţi un număr de 9.153 de comercianţi activi, ponderea reprezentând-o, în continuare, persoanele juridice – 5.503, în timp ce numărul persoanelor fizice autorizate a ajuns la aproape 40% (3.650) din totalul comercianţilor activi.

Cu alte cuvinte, în timp ce numărul SRL-urilor care s-au înregistrat în primele 8 luni (211) a scăzut cu peste 50% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, numărul persoanelor fizice autorizate înregistrate a crescut cu aproape 53% în perioada analizată.

Impozitul forfetar, de vină pentru radieri

În opinia CCI Covasna introducerea impozitului minimal (taxei forfetare percepute de comercianţi) a fost un factor important, alături de criză, care a accelerat dinamica celor trei indicatori privind antreprenoriatul din judeţ.

La ora actuală mediul antreprenorial urmăreşte şi aşteaptă investiţiile în infrastructură promise în cadrul programului anticriză, în timp ce investiţiile private se situează în continuare în sfera prudenţei şi a temporizării, sectorul privat fiind în faza de finalizare a restructurărilor în ce priveşte cheltuielile de operare a companiilor.

Firmele cu capacitate de export urmăresc cu speranţă informaţiile privind revenirea unor economii din UE, chiar dacă se semnalează creşteri sub 1%.

Economia judeţului Covasna

Conform misiunii asumate, CCI Covasna a efectuat în această perioadă o nouă analiză a unor indicatori economici privind economia judeţului.

Exporturile totale ale judeţului în luna mai a.c. (date provizorii) au crescut cu 1% faţă de perioada corespunzătoare a anului 2008, ceea ce repreznită un semnal pozitiv faţă de descreşterea înregistrată în primele 4 luni ale anului; importurile au scăzut în luna mai cu 28% faţă de luna mai 2008, ceea ce semnifică scăderea puterii de cumpărare şi descreşterea economiei judeţului.

Şomaj - 9,1%

Rata şomajului înregistrata la finele lunii iulie 2009 a fost de 9,1% faţă de6,5% în iulie 2008, înregistrându-se creştere îngrijoratoare de 40%, ceea ce repreznită 8.658 de persoane înregistrate ca şomeri la finele lunii iulie a.c.

Numărul de sosiri de turişti în structurile de cazare turistică din judeţul Covasna a crescut, în luna iulie a acestui an, cu aproape 30%. La hoteluri, creşterea a fost de aproape 15%, înregistrându-se 6.892 de turişti, faţă de numă rul total de 9512 de turişti înregistrati în total la nivelul judeţului în luna iulie a acestui an. Creşterea cea mai importantă s-a realizat la pensiunile turistice – atât la cele din mediul urban – 60% creştere, cât şi la cele din mediul rural – 54%. În total, în cadrul pensiunilor au fost înregistraţi, în luna iulie a.c., 1.400 de turişti.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare (55%) reflectă însă amprenta crizei, acesta fiind mai mic cu peste 10% faţă de iulie 2008, descreşterea (-5,5%) fiind în principal la hoteluri. Aceasta pentru că la pensiuni numărul de înnoptari înregistrate a crescut cu 160%. Numărul autorizaţiilor de construcţie eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în luna iulie a acestui an, a crescut cu aproape 18%, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, eliberându-se 40 de autorizaţii de construire.

CCI Covasna

Teme articol: criza faliment CCI Covasna
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.