ACTUALITATE 29 ianuarie 2012

Numărul copiilor abandonaţi şi neglijaţi de părinţi a crescut

de Agerpres | 81 vizualizări

Numărul copiilor neglijaţi de părinţi ori abandonaţi la naştere în spitalele din judeţul Covasna a crescut anul trecut faţă de cel anterior, relevă un raport al Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului (DJPC).

Anul trecut, în judeţ au fost înregistraţi oficial 43 de copii abandonaţi sau neglijaţi de părinţi, faţă de 35 cu un an înainte. Potrivit conducerii instituţiei, fenomenul este generat de problemele sociale şi de scăderea nivelului de trai.

„Am constatat că este vorba fie despre familii cu mulţi copii, fie de părinţi cu o situaţie materială precară, în imposibilitatea de a le oferi cele necesare traiului”, a declarat şefa DJPC Covasna, Vass Maria.

În urma muncii de convingere purtate de asistenţii sociali, jumătate dintre copiii abandonaţi au fost reintegraţi în familiile naturale, iar ceilalţi au ajuns în sistemul social de protecţie, fiind daţi în adopţie, plasaţi la asistenţi maternali sau în centrele de plasament.

Conducerea DJPC a semnalat, însă, un aspect pozitiv – acela că numărul copiilor neglijaţi ori abandonaţi în spitalele din judeţul Covasna a scăzut cu aproape 60% faţă de anul 2005. Statisticile relevă că între anii 2005-2011 în spitalele din judeţul Covasna au fost abandonaţi 407 nou-născuţi. Cele mai multe cazuri, 122, s-au înregistrat în anul 2005, iar cele mai puţine, în 2010, 35 de cazuri.

O contribuţie importantă a avut-o programul de prevenire a sarcinilor nedorite, finanţat de Fundaţia SERA, prin intermediul căruia a fost oferită consiliere de specialitate privind metodele contraceptive chiar şi în cele mai izolate comunităţi din judeţ.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.