ACTUALITATE 8 aprilie 2020

Numărul cazurilor care ajung la Urgențe a scăzut la o treime

de Iulia Drăghici - Taraș | 2279 vizualizări

Acum se vede că sistemul de urgență covăsnean era suprasolicitat inutil, spun reprezentanții Spitalului Județean  

Numărul cazurilor care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Fogolyán Kristóf din Sfântu Gheorghe scad de la o săptămână la alta, de când spitalul a devenit centru pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19. 

Statistica din perioada 30 martie – 6 aprilie arată că la UPU au ajuns 245 de pacienți (urgenţe cardio­vasculare: 16; urgenţe neurologie: 23; urgenţe chirurgicale: 33; urgenţe de medicină internă: 116, urgenţe pediatrice: 27; urgenţe psihiatrice: 8 și urgenţe ortopedice (traume): 22. În 84 de cazuri specialiştii instituţiei au recurs la internare. 

Cu două săptămâni în urmă, în perioada 16 – 23 martie, la Urgențe au ajuns 394 de pacienți, în vreme ce în intervalul 9 și 16 martie 2020, s-au prezentat un număr de 658 pacienți. Dacă mergem și mai departe în statistici, în intervalul 2 și 9 martie 2020, s-au prezentat un număr de 740 pacienți. 

Numărul de urgențe a scăzut semnificativ, la o treime, chiar și sub o treime, față de aceeași perioadă a anului trecut. Cifrele reale de prezentări la UPU arată că acestea sunt într-adevăr urgențe. (...) Situația de astăzi ne arată într-adevăr că sistemul de urgență este suprasolicitat. Cel care are nevoie de urgență, urgență, se prezintă acum, deci nu stă acasă, indiferente dacă e pandemie sau nu. Dacă ai o apendicită trebuie să vii la urgență. Dacă ai un infarct trebuie să vii la urgență. Dacă te doare spatele de două săptămâni, nu trebuie să vii la urgență”, a spus, în cele mai recente videoconferințe de presă, managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert. 

Că numărul de pacienți care se prezintă la urgențe pentru alte boli a scăzut a confirmat și directorul medical al Spitalului Județean. 

„Populația a înțeles să se prezinte numai când într-adevăr are probleme grave. Așa ar trebui să fie și în afara pandemiei”, a spus dr. Roșu Mátyás, care a precizat totuși că printre cazurile grave mai scapă și unele chiar de râs, ca de exemplu de săptămâna trecută, cu „un pacient care s-a prezentat că a avut sânge când s-a spălat pe dinți”, a explicat medicul. 

Cât despre cifrele de anul trecut, acestea arată că, de exemplu, în intervalul 25 martie – 1 aprilie 2019, la Secția de Urgențe, UPU-SMURD, a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf“ s-au prezentat un număr de 676 de pacienți. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.