„Trebuie să-şi întocmească dosarul, aşa cum l-a întocmit şi mama, în care să aducă dovada veniturilor sale pe ultimele 12 luni, înainte de naşterea copilului. Tatăl intră în concediu pentru o lună şi primeşte indemnizaţia, în funcţie de veniturile sale pe ultimele 12 luni.
Acesta îşi alege singur când vrea să intre în concediu, dar de preferat este stea acasă în luna 12 sau 24, la sfârşitul perioadei.
Asta, pentru că în luna respectivă femeia trebuie să plece la serviciu şi nu are rost ca ea să revină în indemnizaţie. Dacă ar face acest lucru, ar trebui să depună un nou dosar", ne-a declarat Liuţa Nan, referent la Agenţia de Prestaţii Sociale Bucureşti.
Bărbaţii care nu lucrează, ori sunt angajaţi de puţin timp şi nu îndeplinesc criteriul vechimii, trebuie să depună o declaraţie în acest sens cu 60 de zile înainte să expire concediul pentru creşterea copilului al soţiei. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale, până în prezent, la nivel naţional, doar 60 de bărbaţi au stat acasă cu micuţii, în condiţiile în care sunt în plată 171.524 de indemnizaţii.
Cât este indemnizaţia pentru creşterea copilului?
Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se stabileşte la 85% din media veniturilor nete realizate de persoana îndreptăţită în cele 12 luni anterioare naşterii copilului.
Această prevedere se aplică atât persoanelor care optează pentru concediu, respectiv indemnizaţie creştere copil până la vârsta de un an a copilului (3 ani în cazul copilului cu handicap), cât şi celor care aleg varianta concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani a copilului. În cazul indemnizaţiei până la vârsta de un an a copilului, limita minimă va fi de 600 de lei lunar, iar cea maximă de 3.400 de lei. În varianta de indemnizaţie până la vârsta de doi ani a copilului, pragurile sunt stabilite la 600 de lei minimum, respectiv 1.200 de lei maximum.
(click.ro)