ACTUALITATE 19 aprilie 2017

„Nu înțeleg cum putem fi așa animale“

de Sever Ioan Miu | 2857 vizualizări

Despre starea mai multor parcuri din Sfântu Gheorghe Cine trece prin parcul dintre străzile Lăcrămioarei, Narcisei și Liliacului vede copii jucându-se fotbal sau în spațiul de joacă, părinți și bunici stând pe bancă și 11 stâlpi de iluminat, care aveau montate, fiecare, câte două corpuri de iluminat în formă de glob. Majoritatea lor sunt sparte, noaptea doar vreo două lămpi asigurând lumina. Administratorul orașului, Czimbalmos Csaba, se plânge de gradul de civilizație al unora dintre locuitorii orașului, atât în acest caz, cât și al altui parc din oraș și spune că „globurile“ vor fi schimbate.

parculete (2)

- Becurile le-au spart copiii cu mingea. - Mai mari, mai mici? - Mai mici, mai mari... de toate națiile, ne declară, de la balcon, un locatar al unui bloc de la marginea parcului. „Mai sunt vreo două felinare care ard vreo jumătate de oră. Aici şi-au bătut joc cu totul de investiția asta. Trebuia să pună un paznic la început“, mai zice locatarul. Persoanele care stau sau vin în zona parcului se mai plâng că autoritățile s-au deplasat rar la fața locului. De cealaltă parte, administratorul orașului, Czimbalmos Csaba, afirmă că poate trimite polițiști atât de la IPJ, cât și de la Poliția Locală, dar că autoritățile locale nu pot asigura paza „fiecărui stâlp de iluminat, fiecărei bănci, fiecărui coș de gunoi”. Administratorul mai spune că „grija“ autorităților locale este să asigure reparația și înlocuirea mobilierului urban. La ultima vizită în parc, petrecută la sfârșitul lunii martie, Czimbalmos și colegii săi de la Primărie au „constatat cu stupoare și cu tristețe în ce hal a ajuns (parcul -n. red.) în doi ani. Știam că s-au spart câteva, că au dispărut câteva bănci, dar copaci rupți, zona verde amenajată transformată în teren de fotbal... O doamnă de la parter m-a chemat la geam și mi-a spus că nu mai suportă, a încercat să rezolve verbal cu niște copii și i-au aruncat mingea în geam. Vai de capul nostru! Nu înțeleg cum putem fi așa animale”, s-a plâns Czimbalmos.

parculete sfantu (1)

Administratorul a mai spus că globurile ar putea fi înlocuite pe cheltuiala constructorului, sau pe cea a Primăriei: „Am cerut constructorului să ne aducă documentația, nu adusese sau nu am fost atenți, nu știu ce au făcut colegii cu cartea tehnică (...) de la corpurile de iluminat. Acestea trebuie să fie rezistente la lovituri, bine, nu la bomba atomică. Nu trebuia să fie din sticlă. Se pare că din caietul de sarcini a fost impus ca aceste corpuri să fie dintr-un material care se pretează la spațiile publice, să nu se spargă la o simplă aruncare a unei pietre mici (...). Dacă nu pot să aducă dovadă, le imputăm și nu semnăm garanția finală, le cerem să le înlocuiască (...). Dacă constructorul ne dovedește că a cumpărat corpurile de iluminat la calitatea cerută, atunci va trebui noi să cumpărăm unele noi, dar poate nu de această marcă și de mai bună calitate, să avem șansa să nu le mai spargă chiar pe toate. Și poate ar trebui să amenajăm niște ținte, să încerce copiii să arunce la țintă. Gluma-i glumă, dar e foarte trist ce se întâmplă“. Potrivit administratorului, panourile solare de deasupra corpurilor de iluminat și acumulatorii aferenți ar funcționa: „La câteva dintre acumulatoarele care înmagazinează energia a trebuit să intervină constructorul, dar se pare că rezistă. Nu știu pentru câți ani sunt garantate, în vreo 6-7 ani va trebui să le schimbăm, pesemne că atunci vor exista unele mai de calitate, care să țină mai mult. Noaptea ar trebui să asigure arderea becului, iluminatul, cu energia acumulată în timpul zilei, în acumulatorul montat într-un orificiu lângă stâlp. Chiar am întrebat dacă ard și dacă merg și se pare că ar merge, dacă becurile ar funcționa (...)“. Czimbalmos mai spune că acumulatoarele pot fi afectate și de factori naturali, cum ar fi apa, frigul sau căldura, iar a avea astfel de felinare „este puțin o utopie în cartierele noastre de locuit. Poate în curtea noastră am putea avea grijă de ele, dar în spațiul public... Încă nu s-a găsit metoda de a sparge și de a fura aceste acumulatoare, dar nu este departe“.

parculete sfantu (2)

Czimbalmos Csaba mai zice că parcul dintre străzile Lăcrămioarei și Liliacului nu este singurul afectat de vandalism din Sfântu Gheorghe. El amintește și de parcul de lângă Cimitirul Catolic, cu câteva felinare distruse „de către oameni cu forță, care au încercat să vadă dacă rezistă. Din păcate nu rezistă“.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Catalina, 21 aprilie 2017
Eu nu pot sa înțeleg in ruptul capului un lucru: de ce va tor legați de copii? Pentru ca nu se por apăra, hai repede da ii invinovatim! Ca bat si ei mingea, saracii, pe unde pot. De ce nu citeste integral
Andras, 20 aprilie 2017
In Lenin , nu am vazut niciodata o patrula de comunitari (politisti locali). Ei pe cine pazesc , doar primaria ?
ARTUR, 20 aprilie 2017
Lipsa educației este principala cauza a vandalismului,în rest autoritățile care fac treaba cu firme agreate de ele si la preturi duble,triple !!! Cum poți să preiei tu ca beneficiar de lucrare o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.