ACTUALITATE 29 iulie 2009

Noua clădire a Primei Şcoli Româneşti, pe fundaţia vechii construcţii

de Covasna Media | 637 vizualizări
Lucrările de reconstruire la Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe ar putea fi finalizate până în data de 1 noiembrie a acestui an. Potrivit reprezentantului firmei ce se ocupă de refacerea primei şcoli româneşti, Aurel Dragomir, pentru 2009 au fost alocaţi 300.000 de lei, din care până în prezent s-au cheltuit 70.000 de lei. Refacerea şcolii a fost realizată în proporţie de 30%, la reconstrucţie fiind refolosită o parte

Lucrările de reconstruire la Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe ar putea fi finalizate până în data de 1 noiembrie a acestui an. Potrivit reprezentantului firmei ce se ocupă de refacerea primei şcoli româneşti, Aurel Dragomir, pentru 2009 au fost alocaţi 300.000 de lei, din care până în prezent s-au cheltuit 70.000 de lei.

Refacerea şcolii a fost realizată în proporţie de 30%, la reconstrucţie fiind refolosită o parte din lemnul vechii clădirii, în vreme ce piatra fundaţiei a fost păstrată. „Ceea ce s-a putut refolosi din lemnul vechii clădiri a şcolii a fost utilizat în refacere, lemnul respectiv fiind tratat cu diverse soluţii speciale, pentru a ne asigura că nu va putrezi şi că nu va fi afectată noua construcţie. Piatra de la fundaţie a fost păstrată, tocmai în ideea menţinerii autenticului primei şcoli”, a explicat Aurel Dragomir.

Acesta a mai precizat că proiectul de refacere prevede şi construirea unei mici magazii în spatele clădirii, unde vor fi depozitate diverse materiale şi unelte necesare întreţinerii primei şcoli, deoarece în noua clădire a acesteia nu se va include nicio utilitate în afară de electricitate.

Prima şcoală românească, administrată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR), urmează să devină un punct muzeal, după restaurare, fiind considerată a fi un important monument istoric al comunităţii româneşti. Vechea clădire a şcolii a fost lo cuită vreme de mai mulţi ani de un grup de rromi. Neîntreţinerea în condiţii speciale a acesteia a dus la deteriorarea clădirii. Pentru eliberarea clădirii, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a construit o casă în cartierul Orko, unde au fost mutaţi rromi, astfel încât să poată fi iniţiat procesul de refacere a construcţiei.

Monica Rizea

Teme articol: Scoala Romaneasca
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ion Ciobanu, 29 iulie 2009
Bună iniţiativă. Clădirile de genul acesta trebuie recondiţionate şi întreţinute corespunzător, e păcat să se piardă.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.