Nostalgia Trabantului
Zeci de mașini Trabant și iubitorii lor și-au dat întâlnire la Reci
Aproximativ 40 de mașini Trabant și o sută de iubitori ai acestei mașini au venit din toate colțurile țării la Reci, pentru a-și împărtăși experiențele „trabantiste”.
Tradiționala întâlnire a trabantiștilor a avut loc sâmbătă și duminică în apropierea lacului. Aici au putut fi văzute diferite modele de Trabant - unele tunate și modificate în ritm cu vremurile actuale, altele simple și clasice, amintind de perioada de glorie a acestui model. De la limuzine Trabant, decapotabile, sport, până la Trabant-uri cu floricele și fel de fel de accesorii, micuțele mașini au dovedit că nu au vârstă și sunt numai bune „de iubit”.
„Fiecare își personalizează Trabantul în felul lui, fiecare Trabant are personalitatea ei, unele mai scurte, altele mai lungi, unele mai zgomotoase, altele mai silențioase, unele tind spre originalitate, altele spre tuning, design”, povestește Molnar Arpad, organizatorul evenimentului și mare iubitor de Trabant.
Molnar spune că Trabantul i-a rămas întipărit în suflet din copilărie, întrucât era mașina familiei, și de atunci nu s-a mai putut despărți de ea. El și-a construit o limuzină Trabant originală, prin îmbinarea a 3 Trabanturi, pe care o închiriază periodic la nunți, contra sumei de 150 - 200 de euro.
Originala mașină nostalgică prinde destul de bine printre miri, cât despre cei care o văd, puțini rezistă să nu se pozeze cu ea.
Potrivit lui Molnar Arpad, este important ca proprietarii de Trabant să se întâlnească an de an, cu atât mai mult cu cât aceste mașini sunt tot mai puține.
„Din an în an ne împuținăm, mai ales acum cu acțiunea Rabla multe au fost predate acolo, rămân tot mai puține, cheltuielile de întreținere și refacere a lor cresc de la o lună la alta, fiecare face ce poate și atunci un ban investit într-un Trabant în care pui suflet și inimă e păcat să îl pierzi și nu prea sunt cumpărători să ai cui să vinzi”, mai spune el.
În opinia lui, acum Trabantul este o adevărată piesă de colecție și o nostalgie.
Sursa foto: Observatorul de Covasna