ACTUALITATE 16 iulie 2014

EDITORIAL. Noi şi-ai noştri între „popor” şi „naţiune”

de Dumitru Manolăchescu | 210 vizualizări

După ce ne-am râs cu Popeye şi invitaţii lui în barca împinsă de Gâdea şi Ghiţă (întâlnirea asta trebuia să-l distrugă, apoi, mediatic pe marinar; a ieşit invers, socotelile potlogarilor TV nu ies chiar întotdeauna...), să revenim la lucruri serioase. Cum ar fi, de pildă, nou anunţata alianţă de dreapta PNL/PDL.

Nu se poate fuziune, dar se poate alianţă electorală. E bine şi-aşa, o să fie o conducere bicefală, zeci şi sute de vicepreşedinţi, adică funcţii pentru toată lumea, ceea ce nici nu-i rău pentru nişte „bărbaţi politici” care nu vor să lase ţara pe mâna nepricepuţilor, neştiutorilor, imberbilor, cârlanilor, prea-tinerilor stângişti. Să fie funcţii, dacă de asta-i nevoie acum, dar să fie şi acţiune concretă, Opoziţie palpabilă, măsurabilă în sondaje. Să fie luptă politică aprinsă, să sară scântei, să se-aprindă stogurile de paie din grădinile Palatului Cotroceni, dar să se vadă că au şi partidele de dreapta ceva de spus. Ceva măcar inteligibil, dacă inteligent e prea mult.

Aşadar, până după alegerile parlamentare din 2016 vom defila cu alianţa PNL/PDL plus PMP pe trotuarul din dreapta şi USD-PPDD plus/minus UDMR pe cel din stânga (faptul că le-am aşezat pe nişte trotuare simbolice nu înseamnă că partidele astea chiar fac trotuarul... dar putem gândi şi-aşa!). Dacă ne uităm într-un sondaj de dată recentă al INSCOP, reiese că în primul tur la prezidenţiale Victor Ponta ar aduna vreo 43%, în vreme ce Klaus Iohannis ar veni pe locul doi cu 31%. Măsurătorile astea n-au prins şi momentul vesel de la Cotroceni, dar nu cred că „efectul MeTeO” va bulversa grav sondajele de opinie, pentru simplul motiv că privitorii la televiziunile mogulilor Voiculescu şi Ghiţă n-au timp de fleacuri, ei nu-şi schimbă intenţiile de vot precum Ponta părerile despre Dan Diaconescu, merg înainte bine flancaţi de ochelarii de cal din dotare şi cu asta basta!

Revenind: cum se gândeşte proaspăta-veche alianţă PNL/PDL, care acum vreo 10 anişori se chema alianţa DA, să umple în turul doi diferenţa de 12% dintre posibilii candidaţi Ponta şi Iohannis? N-am aflat încă, dar mai e timp până-n noiembrie. Până una-alta, te-apucă râsul auzindu-l pe „gurul” liberal MI Quintus perorând despre drastica, restrictiva chiar politică a PNL în materie de cod etic. Cum adică să-i obligi pe liberali să-şi înnoiască un cod etic vechi de 140 de ani?! Inadmisibil, imposibil, impardonabil. Nu se poate să aduci un asemenea afront unui partid ilustru, cu 140 de ani în spate. Aşa o fi, venerabile dar, dacă mă uit puţin prin curtea Guvernului, constat cu uşurinţă că jumătate din miniştrii cabinetului Ponta, judecaţi sau condamnaţi, erau liberali! Ăştia nu ştiau ce vechime are codul etic al PNL?! Mă rog, nu poţi cere unui om apăsat de aproximativ vârsta partidului să gândească altfel...

Dincolo de schiţele de umor involuntar semnate MI Quintus, important va fi ca Iohannis, Blaga şi ceilalţi „preopinenţi” să priceapă că, pentru a învinge maşinăria mediatică şi pomenile electorale ale Puterii, Opoziţia are nevoie de o perfectă colerare a acţiunilor TUTUROR partidelor de dreapta. Adică şi a PMP. Dacă liderii noii alianţe vor merge pe vechea temă „nu ne trebuie Udrea, nu ne trebuie Băsescu, ne suntem nouă înşine suficienţi”, atunci se pot gândi de pe acum la o înfrângere usturătoare a candidatului Iohannis în faţa lui Ponta. Şi, implicit, se pot gândi la catastrofa ce va urma pentru România în perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. Nu ştiu exact câte procente vor aduce Băsescu şi PMP zestrei lui Iohannis, dar e sigur că fără ele candidatul dreptei nu va câştiga. Merită să ne călcăm puţin pe orgolii, să uităm de antipatii şi să privim în perspectivă, nu?!

Sunt un optimist incurabil (?!) şi încă mai sper că nişte capete luminate de la partidele astea, care gândesc politici nu doar pentru ei şi familiile lor, se vor gândi să îngroape dracului securea războiului şi să facă o Opoziţie serioasă, responsabilă, în care să se regăsească nu „poporul român” perfect gregar şi manipulabil, ci „naţiunea română” deşteaptă şi trează (conform lui Emil Cioran, „poporul” este un neam fără identitate, inferior, pe când „naţiunea” semnifică un neam cu spirit, identitate şi cultură).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 17 iulie 2014
Adica sa vedem si PMP alaturi de alianta lu' peste prajit PNL-PDL si asa s-o mai vedem si pe madama Udrea cu vreo functie !!! Feresca-ne Dumnezeu !! Chiar imi doresc sa nu-i mai vad figura si sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.