ACTUALITATE 24 martie 2022

Noi reguli la Spitalul Județean, post-pandemie

de Iulia Drăghici - Taraș | 3413 vizualizări

De la 1 aprilie, activitatea în Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe se va derula după câteva reguli noi, în contextul în care starea de alertă a fost ridicată și numărul cazurilor de infecții cu SARS-COV-2 este în continuă scădere. Astfel, numărul paturilor pentru pacienții COVID va fi redus și de asemenea și locurile la Terapie Intensivă. Se vor relua internările și din ambulatoriu, cu bilet de trimitere, iar testările PCR vor fi înlocuite cu cele rapide.  

Prioritatea spitalului pentru perioada următoare va fi de a trata și interna cât mai mulți pacienți, poate chiar câți erau la nivelul anului 2019, dinainte de pandemie. Va rămâne, totuși, valabilă în această etapă structura de a avea zonă non-COVID, COVID (etajul IV al clădirii de Boli Infecțioase, cu 26 de paturi) și zonă tampon, de suspecți.  

Accentuăm că terminarea stării de alertă nu înseamnă că virusul a dispărut. (...) În această idee am luat mai multe decizii în ceea ce privește reorganizarea spitalului. (...) A trebuit să luăm în considerare, în lipsa unor linii directoare, ce am învățat în această perioadă de doi ani de zile, respectiv interesul pacienților. Principiul de bază privind reorganizările a fost să oferim în continuare o siguranță pacienților și personalului medical ”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert. 

Tot de la 1 aprilie vor putea fi reluate internările din ambulatoriu, cu bilet de trimitere. Șefii de secție vor prioritiza în următoarele două luni pe bază de criterii medicale, în funcție de urgența intervenției. Va continua și spitalizarea de zi. 

În perioada următoare, ținta noastră este să internăm cât mai mulți pacienți putem, să rezolvăm cât mai multe cazuri care în această perioadă au fost amânate, fie că vorbim de intervenții chirurgicale sau situații programate”, a mai spus András-Nagy Róbert. 

Începutul lunii aprilie înseamnă și trecerea de la testarea PCR la cea rapidă, cu test antigen a pacienților care se internează, cu scopul de a tria și a-i izola pe aceea care prezintă risc infecțios. Aceste testări vor fi gratuite pentru pacienți. 

„Știu că aceste testări sunt neplăcute, dar și pe viitor la testele de antigen pe care le vom facem, am rugămintea ca pacienții să înțeleagă și să accepte acest mic inconvenient”, a spus directorul medical al spitalului, dr. Roșu Mátyás.

În continuare, și pacienții COVID vor beneficia de intervenții chirurgicale, pentru că va exista o sală de operații pregătită în acest sens. 

Punctul de triere epidemiologică de la intrarea în Policlinica spitalului va fi desființat. „Rugămintea noastră pentru pacienți este să respecte programările primite, să nu vină cu ore înainte de programare”, a punctat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

Pe de altă parte, va rămâne valabilă trierea epidemiologică în cazul pacienților care ajung la Urgență. 

În ceea ce privește numărul paturilor alocate pentru pacienții COVID, acesta va scădea, „dar întotdeauna va fi variabil în funcție de evoluția cazurilor care se prezintă la spital. Am spus întotdeauna că noi nu tratăm teste pozitive, noi tratăm pacienții”, a explicat managerul.

Schimbări vor fi de la 1 aprilie și la Terapie Intensivă, care va avea alocate doar trei paturi pentru pacienții COVID, în condițiile în care până acum au fost pregătite și până la 12 locuri pentru cei pe care boala COVID îi afecta critic. Numărul de paturi ATI va putea fi crescut în perioada următoare tot în funcție de necesități și evoluția cazurilor. 

Pe viitor, în etapa următoare, în funcție de cazurile de COVID, reprezentanții spitalului o să facă o despărțire a secției COVID, care va fi la etajul IV al clădirii de Infecțioase, în care o parte să fie pacienții pozitivi și în cealaltă suspecții. 

Trebuie să fie o structură de organizare maleabilă. Pe partea cealaltă, noi avem o responsabilitate față de pacientul care se internează. De aceea avem aceste reguli”, a mai subliniat managerul SJU.  

Conducerea SJU a precizat și că, pe lângă faptul că nu există directive de la nivel național care să reglementeze în linii mari activitatea spitalelor județene în perioada următoare, deocamdată nu se cunoaște nici felul în care acestea vor fi finanțate și dacă se va reveni la plata în funcție de numărul de pacienți externați. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.