ACTUALITATE 12 martie 2014

Noi reguli de pășunat la Zagon

de Székely Emőke | 111 vizualizări

Consiliul Local Zagon a votat un proiect de hotărâre care reglementează păscutul oilor, problemă care a născut multe controverse în localitate. Primarul Kis József spune că proiectul de hotărâre a fost elaborat pe baza legilor în vigoare, iar scopul lui este acela ca noile reguli să fie respectate de toți ciobanii. „În ultimii 14 au fost probleme cu păscutul pe câmp și trebuie să remediem situația” – a declarat primarul.

Una dintre prevederile hotărârii este aceea că fiecare fermier care se ocupă cu creșterea oilor va putea deține un număr de capete de animale proporțional cu mărimea terenului agricol pe care îl deține, arendează sau închiriază. De asemenea, hotărârea spune că ciobanii trebuie să asigure apă la stână, pentru a nu mai merge cu turma pe câmp pe motiv că animalele nu au apă. Pășunatul pe câmp este permis doar câteva săptămâni pe an, și anume în perioada 8 aprilie – 5 mai, respectiv 27 septembrie – 25 noiembrie.

De asemenea, cei care construiesc o stână trebuie să depună o garanție de 5.000 de lei, bani din care vor fi plătite eventuale despăgubiri în cazul în care o turmă intră pe un teren agricol și provoacă pagube. Nerespectarea acestor prevederi se pedepsește cu amendă de până la 10.000 de lei. Hotărârea va fi adusă la cunoștința crescătorilor de oi din comună, apoi pe data de 22 aprilie va fi prezentată în cadrul unei ședințe comunale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.