ACTUALITATE 17 mai 2015

Noi proteste pentru exploatarea responsabilă a lemnului

de Mirela Cara | 201 vizualizări

Peste 200 de persoane au reluat sâmbătă la Sfântu Gheorghe protestele împotriva defrișărilor iresponsabile. Astfel, în Piața Mihai Viteazul, adulți și copii au susținut revendicările exprimate de unul dintre inițiatorii protestului, Toró Attila. „Suntem aici pentru a protesta împotriva despăduririlor abuzive și împotriva procesului de autorizare a fabricii Schweighofer de la Reci” – a declarat acesta.

Protestele au fost reluate și în alte orașe din țară, unde au avut loc manifestații similare și în ziua de 9 mai, între care București, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sebeș, Sibiu, Timișoara, precum și în diaspora la Berlin, Londra, Madrid, Montreal sau Strasbourg.

Principalele solicitări exprimate sâmbătă de protestatari au fost suspendarea activității companiei Holzindustrie Schweighofer și neemiterea de noi autorizații pentru fabrica de la Reci, până la pronunțarea de către instanță a unei sentințe definitive pentru procesele aflate deja pe rol; interzicerea definitivă a tăierilor de pădure în parcurile naționale și naturale, în rezervații și în ariile protejate; interzicerea exportului de masă lemnoasă (bușteni și cherestea) pe o perioadă nedeterminată, așa cum se întâmplă deja în alte țări din UE care își protejează „aurul verde”; instituirea unor măsuri antimonopol în industria lemnului; eliminarea abuzurilor de poziție dominantă și de monopol, precum și introducerea unor reguli de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităților locale; finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului între protecție și exploatare.

Conform informațiilor transmise de Toró Attila, Asociația Bankwatch România, Fundația Greenpeace România, Asociația Neuer Weg și Asociația E-JUST au cerut săptămâna trecută Agenției pentru Protecţia Mediului Covasna să respingă cererea de emitere a autorizației integrate de mediu pentru proiectul „Instalații aferente obținerii energiei verzi la fabrica de debitare și prelucrare lemn de la Reci” și să anuleze dezbaterea publică programată pentru data de 18 mai. „Se dau autorizații de parcă nu ar fi oameni în stradă. Ne ignoră total” – a conchis Toró Attila.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.