Noi pași pentru colectarea deșeurilor biodegradabile la blocuri
Alți 5.000 de locuitori din Sfântu Gheorghe vor primi recipientele gri
Compania de salubrizare TEGA va distribui luna aceasta încă 5.000 de recipiente gri care vor servi la colectarea deșeurilor biodegradabile. Programul-pilot prin care se dorea monitorizarea impactului acestei schimbări în rândul locatarilor de la blocuri a fost demarat în luna iunie, când astfel de pubele au fost repartizate pe câteva dintre străzile din municipiu, iar covăsnenii s-au conformat exemplar, spun reprezentanții TEGA.
Pentru că persoanele care locuiesc la case au primit acum un an containere speciale în care pot colecta deșeurile biodegradabile și au aplaudat această idee, TEGA vrea să implementeze acest sistem și la blocurile din Sfântu Gheorghe. În acest scop, la începutul verii a fost lansat un program-pilot pentru a monitoriza modul în care localnicii se vor conforma acestei schimbări.
Distribuirea recipientelor gri s-a făcut locatarilor din următoarele zone: strada László Ferenc, Aleea Teilor, strada Viitorului, strada Umbrei, strada Vasile Goldiș, Aleea Făcliei, Aleea Scurtă, strada Dealului, strada Stadionului, strada Andrei Șaguna, strada Benedek Elek, Aleea Înfrățirii și strada Centralei.
Directorul TEGA S.A., Máthé László, sune că și la blocuri oamenii s-au arătat deschiși față de această inițiativă, iar luna aceasta urmează ca alți 5.000 de locuitori să intre în posesia pubelei speciale.
„Oamenii s-au conformat. Acum noi deja în cursul lunii octombrie o să distribuim pentru alți 5.000 de locuitori din oraș recipiente. În noiembrie începem să punem pubele în fața blocului ca să se obișnuiască și după aceea o să punem la punctele de colectare. Pentru oamenii cu care am început din iulie, acolo deja acum nu mai mergem la fiecare stradă, am pus containere pentru deșeuri biodegradabile și când se adună, atunci pot să arunce”, ne-a spus luni, 30 septembrie, Máthé László.
Acesta a precizat că lista cu străzile pe care vor fi distribuite recipientele va fi făcută publică în perioada următoare.
Astfel, în acele recipiente vor fi adunate toate materialele biodegradabile, precum deșeuri din bucătărie, zațul de cafea, pliculețele de ceai, șervețelele de hârtie folosite, cojile de fructe, legume, flori sau alte resturi de mâncare.
În plus, locuitorii vor primi și o sacoșă verde pe care o vor putea folosi pentru stocarea deșeurilor plastice, a hârtiei, metalului sau a sticlei. Acestea au rolul de a simplifica transportarea deșeurilor selective spre punctul de colectare.