ACTUALITATE 29 septembrie 2008

Noi discuţii despre B-dul „1 Decembrie 1918“

de Covasna Media | 1798 vizualizări
Autorităţile locale din municipiul Sfântu-Gheorghe nu renunţă la schim barea denumirii Bulevardului „1 Decem brie 1918“, după două tentative nereuşite avute în anii anteriori.

Autorităţile locale din municipiul Sfântu Gheorghe nu renunţă la schimbarea denumirii Bulevardului „1 Decembrie 1918“, după două tentative nereuşite avute în anii anteriori. Pentru a nu putea fi acuzate că încalcă legea privind cinstirea Zilei Naţionale, acestea vor recurge la o metodă „ingenioasă“ - vor schimba sensurile de circulaţie ale mai multor străzi şi le vor redenumi pe anumite porţiuni, acolo unde va fi cazul. Primarul Antal Arpad a declarat, în contextul unei întrebări legate de intenţia autorităţilor locale de a schimba numele unor străzi, că firesc ar fi ca „măcar o parte“ din Bulevardul 1 Decembrie 1918, care este cea mai mare stradă din localitate

Autorităţile locale din municipiul Sfântu-Gheorghe nu renunţă la schim barea denumirii Bulevardului „1 Decem brie 1918“, după două tentative nereuşite avute în anii anteriori.

Autorităţile locale din municipiul Sfântu Gheorghe nu renunţă la schimbarea denumirii Bulevardului „1 Decembrie 1918“, după două tentative nereuşite avute în anii anteriori. Pentru a nu putea fi acuzate că încalcă legea privind cinstirea Zilei Naţionale, acestea vor recurge la o metodă „ingenioasă“ - vor schimba sensurile de circulaţie ale mai multor străzi şi le vor redenumi pe anumite porţiuni, acolo unde va fi cazul.

Primarul Antal Arpad a declarat, în contextul unei întrebări legate de intenţia autorităţilor locale de a schimba numele unor străzi, că firesc ar fi ca „măcar o parte“ din Bulevardul 1 Decembrie 1918, care este cea mai mare stradă din localitate, să poarte un nume reprezentativ pentru comunitatea maghiară, majoritară în această zonă.

Antal Arpad a subliniat că Bulevardul „1 Decembrie“ nu va dispărea, dar în funcţie de propuneri şi de decizia consilierilor locali denumirea lui ar putea fi schimbată pe o anumită porţiune odată cu modificarea sensurilor de mers.

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au mai încercat de două ori să schimbe numele bulevardului, dar de fiecare dată au fost nevoiţi să revină în urma unor sentinţe judecătoreşti.

Prima tentativă a avut loc în urmă cu aproape zece ani, pe 15 martie, de Ziua Maghiarimii, când pe Bulevard au fost postate cu mult fast tăbliţe indicatoare inscripţionate cu numele poetului maghiar Petofi Sandor. Ulterior, acestea au fost înlăturate cu ajutorul executorului judecătoresc, în baza unei sentinţe definitive date de instanţa de judecată în anul 1998, care a admis că demersul este ilegal întrucât încalcă o hotărâre comună a celor două Camereale Parlamentului, adoptată pentru cinstirea Zilei Naţionale, prin care s-a decis ca în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ să existe o stradă principală care să poarte numele „1 Decembrie 1918“.

A doua tentativă a avut loc în 2004, când Consiliul local Sfântu Gheorghe a vrut să scurteze Bulevardul „1 Decembrie 1918“. Practic l-au împărţit în trei părţi, rebotezând partea centrală cu numele poetului paşoptist Petofi Sandor, în continuare cu cel al poetului Mihai Eminescu, iar mai departe, până la gară, lăsând denumirea iniţială. Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor consilierilor UDMR, în ciuda protestelor reprezentanţilor comunităţii româneşti care au arătat că demersul este ilegal şi reprezintă „un atac grav la valorile statului şi poporului român“. Hotărârea a fost atacată în contencios administrativ de Prefectura Covasna, iar instanţa de judecată a cerut printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă revocarea acesteia şi revenirea bulevardului la „starea iniţială“.

Agerpres

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.