VIDEO: Noi condiţii pentru termoizolarea blocurilor de locuinţe din Sfântu Gheorghe pe bani europeni
Garanţie de 300 de lei şi plata eşalonată
La Sfântu Gheorghe se va relua proiectul de termoizolare a blocurilor de locuinţe. Conform unei Hotărâri de Consiliu Local, proprietarii vor putea plăti eşalonat sumele necesare lucrărilor pe durata execuţiei, după ce, în prealabil, două treimi din locatarii unui bloc vor plăti o garanţie de doar 300 de lei per apartament şi vor semna un acord că îşi asumă onorarea plăţii.
„Consiliul Local din Sfântu Gheorghe a luat o hotărâre prin care îşi afirmă participarea la programul de termoizolare a clădirilor proprietate privată, deci blocuri de locuinţe. Până acum acest program a fost Guvernamental, acum este în Programul Operaţional Regional, deci se pot obţine bani europeni. Ceea ce ne dă puţin de gândit este termenul de depunere a acestor proiecte. (...) Acesta este 16 noiembrie. Dacă ne gândim bine, atunci numai cu proiectele pentru care s-a făcut anterior proiectare se poate participa cu acest termen, dar noi credem că acest lucru s-a întâmplat la fel în toată ţara şi nu se vor epuiza banii cu primul termen de depunere a proiectelor şi vor urma şi alte termene la care putem să ne pregătim”, a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Astfel, potrivit normelor, 60% din valoarea totală a investiţiei va fi suportată din bani europeni, restul de 15% de Primărie şi 25% de Asociaţiile de proprietari. Finanţarea se face doar pentru apartamentele care sunt în proprietatea persoanelor fizice şi sunt folosite ca locuinţă.
În prezent, potrivit viceprimarului, sunt pregătite 10 documentaţii de intervenţie la clădiri pentru 27 de blocuri de locuinţe din reşedinţa de judeţ, situate pe străzile Gróf Mikó Imre, Viitorului, Pescarilor, Aleea Scurtă, Andrei Şaguna şi Aleea Centralei. „Priorităţile sunt blocurile foarte slab izolate”, a mai spus viceprimarul.
https://youtu.be/O5GB0fecUEI
Plata va fi eşalonată pe durata execuţiei lucrărilor
Noua modalitate de plată va oferi mai multor proprietari posibilitatea de a se alătura proiectului de termoizolare a blocurilor pentru că vor putea face plata treptat, pe durata desfăşurării lucrărilor.
„Acum am avut o discuţie cu vreo 20 de asociaţii de proprietari şi am convenit să facem o altă Hotărâre în care spunem în care trebuie plătită o garanţie de 300 de lei pe apartament ca să începem discuţia. Această garanţie este pentru demararea lucrărilor de proiectare. În aceste condiţii de finanţare, garanţia trebuie plătită de cel puţin două treimi din numărul locatarilor şi astfel poate fi demarat programul”, a explicat Tóth-Birtan Csaba.
Potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale, devizul general al lucrării va determina costul de termoizolare a unui apartament, proporţional cu numărul de camere, iar proprietarii vor fi nevoiţi în continuare să depună un angajament prin care afirmă că vor plăti banii eşalonat, pe mai multe luni, pe durata de execuţie a lucrărilor.
Tentativa anterioară de termoizolare a blocurilor din Sfântu Gheorghe a eşuat
A mai existat o încercare de termoizolare a blocurilor din Sfântu Gheorghe cu ajutorul fondurilor de la stat, dar acordul dintre Primărie şi Asociaţiile de proprietari nu a funcţionat. Potrivit Hotărârii de Consiliu anterioară, proprietarii erau nevoiţi să plătească în avans toată suma necesară lucrărilor.
„În anii anteriori, Sfântu Gheorghe a fost primul în ţară cu aceste proiecte, dar după un timp acest lucru s-a aşezat şi nu s-au mai făcut proiecte. Problema este că acest proiect necesită şi o participare privată a locuitorilor şi acestea nu au fost plătite la timp. Municipalitatea a fost nevoită să plătească la timp executantul şi după aceea nu a mai încasat banii. La momentul de faţă este o datorie de peste 100 de mii de lei care nu s-au încasat. Primăria a dat în judecată asociaţiile de proprietari partenere, dar încă nu s-a reuşit recuperarea banilor. În 2013, printr-o Hotărâre de Consiliu Local s-a stabilit că mai departe se va discuta doar cu proprietarii care depun în avans suma aferentă apartamentului lor. Pentru o garsonieră a fost de 2.000 de lei şi suma a urcat până la 5.000 de lei pentru apartamentele mai mari. Astfel s-a oprit totul. Primăria nu a vrut să rămână cu banii pe afară şi locatarii au zis că în aceste condiţii nu mai participă, deci din 2013 nu s-a mai făcut nici un proiect de acest fel”, a mai spus viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe.