ACTUALITATE 12 august 2021

Noaptea Stelelor Căzătoare, marcată cu un eveniment special la Observatorul Vega

de Iulia Drăghici - Taraș | 822 vizualizări

După Perseide, se vor putea observa și planetele Saturn și Jupiter 

Observatorul Vega din Câmpul Benedek, de la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Vâlcele, va fi gazda unei noi ediții a Nopții Stelelor Căzătoare, unde cei pasionați de cer și misterele lui vor putea vedea sute de stele căzătoare. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de Perseide. Activitatea va avea loc vineri, 13 august, începând cu ora 21:30. 

Perioada Perseidelor este o dată pe an, în general între 12 și 13 august. Pe lângă vizionarea de stele căzătoare, participanții vor putea observa cu ajutorul telescopului și Luna, respectiv planetele Jupiter și Saturn. La eveniment vor fi invitați și experți din astronomie. 

Este perioada Perseidelor. Înseamnă ploaie de stele căzătoare, care se întâmplă o dată pe an, între 12 și 13 august. Anul acesta este între joi și vineri. Credem că nu o să avem atâta interes în timpul săptămânii și de aceea facem vineri. De la 21:30, ne întâlnim la Observatorul Vega. Recomandăm celor care vin să se îmbrace gros, pentru că va fi umiditate și va fi rece puțin, să își aducă mâncare și ceva pe care să se culce, pentru că observarea meteoriților nu se face prin telescop, ci prin ochiul liber. (...) O să facem și observații la planetele Jupiter și Saturn, și la începutul nopții chiar și la Lună. Deci o să avem două părți, în prima vom observa ploaia de stele și în cealaltă planetele. O să avem și invitați care o să prezinte cerul verii”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, organizatorul evenimentului, Mihály Csere. 

Celor care nu vor ajunge la Observatorul Vega, dar vor să vadă Perseidele, le este recomandat să facă acest lucru departe de oraș și de poluarea luminoasă. 

Perseidele au volumul maxim noaptea, cam pe la 1:00 – 2:00. Noi ne așteptăm să vedem între 70  și 100 de meteoriți pe oră. Însă poluarea luminoasă a orașului nu o să lase oamenii să vadă mai mult de cinci bucăți, cele mai luminoase. De aceea, eu recomand să meargă cât mai departe de oraș și să fie cât mai comozi. Să fie îmbrăcați gros, să aibă ceva cald de băut, să aibă ce să mănânce”, ne-a mai declarat organizatorul evenimentului. 

Mai ales cei care doresc să ia parte la Noaptea Stelelor Căzătoare de la Observatorul Vega trebuie să știe că nu au voie să urce cu mașinile aproape de acesta, ci trebuie să le lase la baza drumului, dar și că au nevoie cam de 30 – 40 de minute pentru ca ochiul să se obișnuiască fără lumină, de aceea e importantă evitarea folosirii chiar și a telefonului mobil. 

Ochii noștri au nevoie cam de 30 – 40 de minute ca să se adapteze la întuneric, să vedem toți meteoriții, chiar și pe cei slabi luminoși. Însă dacă ne uităm la telefonul mobil, distrugem această adaptare și începem de la capăt. Recomandăm și rugăm participanții, că dacă vor să vorbească la telefon sau să îl folosească, să se ducă mai departe de restul lumii, ca să nu deranjeze ceilalți oameni cu lumina ecranului telefonului mobil. Va fi interzisă și urcarea mașinilor la Observatorul de la Câmpul Benedek”, ne-a mai spus Mihály Csere.  

Noaptea Stelelor Căzătoare este un eveniment organizat la Observatorul Vega din 2013 încoace, o excepție fiind anul pandemic 2020.  

Sursa foto: Facebook/ Afiș realizat de Zeni. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.