ACTUALITATE 19 septembrie 2013

Niciun spital din judeţ nu mai are bani pentru ultimele două luni din acest an

de Monica Vrânceanu | 124 vizualizări

Angajații din Sănătate se pregătesc de proteste

Sindicatul Sanitas Covasna se va afilia celorlalte sindicate într-o serie de proteste care se vor desfășura în perioada următoare. Motivele pentru care angajații din Sănătate vor ieși în stradă sunt legate de lipsa finanțărilor pentru spitale începând cu luna noiembrie, salariile mici, posturile blocate și alte nereguli care au dus la o stare generală de nemulțumire.

Liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat joi că acțiunile de protest vor avea loc la București, în fața Ministerului Sănătății, a Guvernului, Parlamentului și Ministerului de Finanțe, cu participarea reprezentanților din Sănătate din fiecare județ al țării.

Există foarte multe nemulțumiri ale salariaților din Sănătate. În ultima vreme ne-am întâlnit cu ei prin tot județul și am constatat o stare generală de nemulțumire și hotărârea de a face ceva. Mă bucură acest lucru, este un semn că simțul civic intră în joc și iau atitudine”, a spus Neagovici.

Acesta a arătat că Sanitas a realizat un pachet de revendicări, propus în colaborare cu Alianța Profesioniștilor din Sănătate, unde au fost cuprinși cei din Colegiul Medicilor și al Dentiștilor, precum și Ordinul Asistentelor, al Psihologilor, Chimiștilor și Biologilor. Pachetul de revendicări, semnat de către toți, cuprinde alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate – până în 2016, asigurarea finanțărilor pentru toate unitățile spitalicești, menținerea sistemului actual de organizare a spitalelor, creșterea obligatorie a salariilor tuturor celor din sistem odată cu 1 ianuarie 2014, deblocarea reală de posturi (mai ales că ultimii patru ani de restricții au dus la un deficit imens de medici, asistente și infirmieri) și negocierea urgentă a unui Contract Colectiv de Muncă (CCM) pe sectoare de activitate (mai ales pentru că cei din sistemul privat se confruntă regulat cu încălcări ale drepturilor, inclusiv salariale).

Nu mai sunt bani pentru ultimele două luni ale anului

„Nicio unitate sanitară din judeţ nu are bugetat un leu pentru activitatea curentă, pentru plata salariilor pe ultimele două luni din acest an. Nu ştim ce soluţii se vor găsi pentru cele două luni de la final de an”, a spus liderul Sanitas, Vasile Neagovici.

Conform Agerpres, managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, András Nagy Robert, a confirmat declaraţia, menţionând că mizează pe o rectificare bugetară.

Nu vom avea bani pentru nimic, suntem descoperiţi integral pe ultimele două luni. Avem un deficit de aproape un milion de euro. Am avea nevoie de minim, subliniez minim, 4,5 milioane de lei pentru noiembrie şi decembrie pentru a funcţiona la limită. Practic, ne lipseşte finanţarea pentru 2.824 de cazuri. Noi suntem plătiţi în funcţie de cazurile tratate, ceea ce nu e normal, pentru că nici pompierii nu sunt plătiţi în funcţie de numărul incendiilor stinse şi nici armata după numărul de războaie”, a spus András Nagy Robert.

Şi conducerea Spitalului municipal din Târgu Secuiesc spune că bugetul contractat nu acoperă necesarul pentru medicamente, materiale sanitare, salarii şi utilităţi.

Am avea nevoie de 2,5 milioane de lei pentru a acoperi tot anul. Până acum în fiecare an am primit o rectificare bugetară şi sperăm că aşa va fi şi acum pentru că altfel nu vom putea plăti nici măcar salariile. Ceea ce pot spune sigur e că angajaţii vor primi pe data de 15 octombrie salariile pentru luna septembrie, dar ce va fi mai departe nu ştim”, a declarat pentru Agerpres Canea András, directorul financiar al Spitalului din Târgu Secuiesc.

Iarna ar putea începe cu Grevă Generală în Sănătate

Primele proteste vor avea loc în fața Ministerului Sănătății, iar județul Covasna va fi reprezentat de 20 de oameni, alături de județele Mureș, Dolj, Tulcea și Călărași, pe 24 septembrie.

Chiar dacă ministrul Sănătății a făcut apel să nu ne rezolvăm problemele în stradă, noi credem că doar în stradă mai putem obține ceva. Și dacă aceste proteste, ce se vor întinde pe mai multe zile, nu vor avea rezultate, plănuim un miting mai mare, în luna octombrie, în fața Guvernului, cu marș la Ministerul de Finanțe și Parlament. Dacă nici așa nu vom fi înțeleși, vom strânge semnături pentru ca în noiembrie să ieșim cu toții în stradă, declanșând Greva Generală din Sănătate. Sigur, vom face totul legal, asigurând asistența de urgență și serviciile medicale de 30%, dar la acțiunile noastre au aderat inclusiv asociații ale pacienților, care la rândul lor au avut de suferit din cauza modului în care merge acum sistemul”, a mai spus Vasile Neagovici.

În context, acesta a ținut să precizeze că spitalele covăsnene sunt în aceeași situație ca cele din restul țării, neavând asigurată funcționarea decât până în luna octombrie inclusiv. Pe de altă parte, Neagovici a mai arătat că județul nostru este unul dintre puținele din țară în care s-a reușit, totuși, acordarea la timp a salariilor și tichetelor de masă pentru cei din Sănătate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.